Вијести, Свијет

Шојгу у важној посети Ирану, са Дехганом ће потписати споразум о војној сарадњи

ИРАНЦИ НЕ КРИЈУ ДА РУСИЈА У ЊИХОВОЈ СПОЉНОЈ ПОЛИТИЦИ ДОБИЈА „ПОСЕБНО МЕСТО”

         МИНИСТАР одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – стигао је у Техеран, у дводневну посету Ирану.

         Прво ће разговарати са министром одбране Ирана генералом Хосејном Дехганом.

         Разговараће – како је најав љено – о „о ширењу и убрзавању војно-техничке сарадње две земље”. А такође: о регионалној и глобалној безбедности.

         Шојгу ће се срести и са начелником иранског Генералштаба генералом Хасаном Фирузабадијем.

         Портпарол Министарства одбране Рф, генерал Игор Конашенков, саопштио је да ће Шојгу са иранским партнерима потписати међудржавни споразум о војној сарадњи.

Сергеј Шојгу и Хусеин Дехган

Сергеј Шојгу и Хусеин Дехган

Техеранска агенција Фарс пренела је Дехганове речи да су руско-ирански односи „важан фактор стабилности и безбедности на целом Блиском Истоку и у Средњој Азији”. Истовремено је указао да Русија у спољној политици Ирана има „посебно место”.

Фарс је објавио и процену да ће односи две земље са Шојгуовом посетом бити дигнути на „нови ниво сарадње у сфери безбедности”.

Руски војни бродови ће почети да залазе у иранске луке први пут после 1946.

РУСИЈА и Иран потписали су споразум о војно-техничкој сарадњи (ВТС). Партнери су се договорили да сарадња „има велико практично усмерење“.

Министар одбране РФ, армијски генерал Сергеј Шојгу, и његов ирански колега бригадни генерал Хусеин Дехган потписали су данас у Техерану споразум о војно-техничкој сарадњи две земље.

После потписивања документа Шојгу је констатовао да последњих година руско-ирански контакти на релацији војних министарстава систематично развијају.

„Значајан корак у правцу јачања тих односа представља данашње потписивање међувладиног споразума о војној сарадњи. Створена је теоретска основа за сарадњу у војној области“ – рекао је руски министар.

Он је истакао да је током преговора постигнут договор да билатерална сарадња „има велико практично усмерење“ и да доприноси повећању борбене готовости армија Русије и Ирана.

С тим у вези, саопштио је Шојгу, током преговора су разматране активности у оквиру ВТС које су од заједничког интереса.

Међу њима су, прецизирао је руски министар, интензивирање размене делегација, одржавање преговора између штабова, учешће у војним вежбама у својству посматрача, обука војних кадрова, као и размена искустава у мировним операцијама и борби против тероризма.

На предлог руске стране, размотрена су и питања хуманитарног разминирања.

„Договорили смо се да ширимо праксу упловљавања војних бродова у луке Русије и Ирана“ – додао је министар одбране РФ.

Русија је намеравала да испоручи Ирану пет зенитно-ракетних система С-300 у 2007. години за 800 милиона долара, али су испоруке ускоро обустављене због међународних санкција против Ирана.

Техеран је на лето 2014. саопштио да је спреман да у замену купи друга средства ПВО из Русије.

Руски војни експерти споразум који су потписали Шојгу и Дехган сматрају оквирним и верују да ће он бити допуњен у време посете Владимира Путина Техерану. Један од њих – Јевгениј Крутиков – чак је уверен да ће бити допуњен и надограђен тако да ће изазвати гнев у Вашингтону.

Крутиков посебно указује да већ и „оквир“ који су потписали Шојгу и Дехган да и он предвиђа да ће руски војни бродови моћи да „чешће“ залазе у иранске луке (а ирански у руске) и да то неће бити само луке две земље на обалама Каспијског мора. А тога није било још од 1946. године!

Дехган је, иначе, најавио и сарадњу Техерана и Москве на плану „осујећивања продора у регион спољних снага“. Наравно, ово се може односити и на Исламску државу и на NATO (САД).

Иранска агенција Фарс је указала да се у потписаном споразуму говори о „наставку војно-техничке сарадње“, а не о њеном обнављању (у Техерану се одлука Медведева о суспендовању испорука С-300 дуго сметрала прекидом војне сарадње, а сада се наглашава да је потписани уговор још на снази).

Мада је Шојгу био шкрт на речима, Крутиков резултате првог дана његове посете Ирану сматра „сензационално добрим“. Ако им Путинова посета придода „оно што се очекује“ – „многи ће имати разлога да се замисле“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *