Вијести, Свијет

Сноуден нуди помоћ Бразилу ако добије азил у тој земљи

Бразилске новине објавиле „отворено писмо народу Бразила“ одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена.

Један од водећих бразилских листова објавио је у уторак „отворено писмо народу Бразила“ одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена, који у замену за политички азил нуди помоћ Бразилу у истрази о америчком шпијунирању на територији те латиноамеричке земље.

Сноуден тренутно живи у Русији, која му је одобрила привремени азил од годину дана.

Он у отвореном писму одаје признање влади Бразила због оштрих критика на рачун америчког програма масовног електронског шпијунирања широм света, укључујући прислушкивање мобилног телефона председнице Бразила Дилме Русеф.

sve-snouden_620x0

Због америчког шпијунирања, председница Бразила је у октобру отказала посету Вашингтону и заједно је са Немачком извршила притисак у Уједињеним нацијама да се усвоји симболична резолуција о проширењу права на приватност свих људи. Бразилски сенатори затражили су Сноуденову помоћ о шпијунирању Бразила који је спроводила америчка Национална безбедносна агенција (НСА).

– Изражавам спремност да помогнем тамо где треба и где је легално, али, нажалост, америчка влада напорно ради на ограничавању моје моћи да то учиним – наведено је у Сноуденовом писму. – Све док ми земља не да стални политички азил, америчка влада ће наставити са онемогућавањем моје способности да говорим.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *