Вијести, Свијет

Снаге ДНР напустиле Саур-Могилу

У ЗАСЕДУ – ЗАЈЕДНО СА УКРАЈИНСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ГАРДОМ – УПАЛО И НЕКОЛИКО ЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ИНСТРУКТОРА

  • Командир батаљона „Восток“ Александар ХОДАКОВСКИЈ: „Ми смо Саур-Могилу држали са 30 људи. Последњих дана су их Укри нападали са 15 тенкова. Имали смо четири погинула, а 18 наших је било рањено. Нисмо могли да им обезбедимо лекарску помоћ, па су нам двојица умрла. Тако смо дошли до тога да на Саур-Могили имамо само пет људи способних за борбу, а још су били испуцали сву муницију”

        

НАЈВИША кота у Донбасу – Саур-Могила (277 метара) – тренутно није ни у чијим рукама.

Снаге ДНР напустиле Саур-Могилу, али је држе под топовском и ракетном ватром

         Недељама уназад, то брдашце је контролисао вод Армије Доњецке Републике, али га је данас под борбом напустио јер је испуцао сву муницију и спао на неколико бораца.

         А Украјинци, који су на њега јуришали и положили у тим узалудним нападима стотине глава – не усуђују се још да се на њега попну. Не само зато што зазиру да је минирано.

         Против неколико бораца ДНР током последња два дана наступала је 25-та украјинска бригада, али њени припадници се – по наредби – не пењу на сам врх јер по њему „ору” артиљерија и вишецевни ракетни бацачи „Град” Армије ДНР.

         Само напуштање Саур-Могиле је командир батаљон „Восток”, Александар Ходаковскиј, описао овако:

         „Морам да одам признање упорности са којом је украјинска армија наваљивала на Саур-Могилу. Чак и наши прекаљени борци су тешко подносили поглед на падине брда по којима су лежали њихови погинули. Тамо леже стотине њихових војника. Наши борци су повремено морали да стављају гас-маске јер се од њиховог „мириса” није могло дисати.

         Ми смо Саур-Могилу држали са 30 људи. Последњих дана су их Укри нападали са 15 тенкова. Имали смо четири погинула, а 18 наших је било рањено. Нисмо могли да им обезбедимо лекарску помоћ, па су нам двојица умрла. Тако смо дошли до тога да на Саур-Могили имамо само пет људи способних за борбу. Артиљеријском ватром смо успели да отерамо украјинску оплопну технику, па су наши борци успели да се извуку, заједно са рањеницима. Други разлог повлачења је то што су већ били испуцали сву муницију”.

Снаге ДНР напустиле Саур-Могилу, али је држе под топовском и ракетном ватром

Снаге ДНР напустиле Саур-Могилу, али је држе под топовском и ракетном ватром

Иначе, војни врх Доњецке Републике је објавио да су у заседу његових одреда – заједно са украјинском националном гардом – упало и неколико њених америчких инструктора.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *