Вијести, Свијет

Шкотска остаје у Великој Британији

Грађани Шкотске гласали су против отцјепљења од Велике Британије, показују данашњи званични резултати, који имају маргину грешке од скоро 10 одсто.

На основу резултата гласања објављених у 31 од 32 региона, 55 одсто грађана Шкотске гласало је за останак у оквиру Велике Британије, док је 44,58 одсто грађана желело да Шкотска прекине 300-годишњи савез са Британијом.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд, предводник отцјепљења, признао је пораз након што је 31 регион објавио резултате гласања.

„Важно је рећи да је наш референдум био договорен процес одржан уз пристанак, а Шкотска је већином гласова у овој фази одлучила да не постане независна држава“, рекао је Салмонд својим присталицама окупљеним у Единбургу.

Он је додао да „прихвата пресуду народа“ и позвао читаву Шкотску да „прихвати демократску пресуду народа Шкотске“.

Салмонд је позвао унионистичке партије да испуне обећања о давању већих овлаштења шкотском парламенту.

Потпредсједник британске владе Ник Клег рекао је да одбацивање независности Шкотске на референдуму представља сигнал за већу уставну реформу широм Велике Британије.

Референдум у Шкотској

Референдум у Шкотској

Око 4,3 милиона Шкота са правом гласа имало је јуче прилику да заокружи „да“ или „не“ на листићу на којем је било постављено историјско питање: „Да ли Шкотска треба да буде независна држава?“

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *