Вијести, Свијет

Сиси најавио „државну освету” Египта Исламској држави

ЕГИПАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ХРИШЋАНЕ ИЗ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ УБИЈЕНЕ У ЛИБИЈИ НАЗВАО „НАШИМ МУЧЕНИЦИМА”

         ЕГИПАТСКИ председник Абдел Фатах ел-Сиси забранио је путовања грађана своје земље у суседну Либију.

Абдел Фатах ел-Сиси најавио „државну освету” Египта Исламској држави за обезглављене Копте

         Истовремено је објавио: „Египат за себе резервише право да по сопственом нахођењу и погодном тренутку предузме мере које ће бити осета за крв наших мученика”.

         Египатски председник је „мученицима” назвао 21-ог Копта-хришћанина које су обезглавили либијски припадници Исламске државе.

Абдел Фатах ел-Сиси

Абдел Фатах ел-Сиси

Ел-Сиси је, у суштини, најавио „државну освету” Египта за своје немуслиманске становнике. Јер, сви зверски убијени Копти су становници града Самалута који се налази јужно од Каира, у провинцији Ел-Минија.

Извор: Факти.рс

Абдел Фатах ел-Сиси

Абдел Фатах Саид Хусеин Халил ел-Сиси је шести председник Египта, ступио на дужност 8. јуна 2014. Раније је био Врховни командант египатских оружаних снага, као и министар одбране, од 12. августа 2012 до 26. марта 2014.

Као шеф оружаних снага, он је играо водећу улогу у свргавању исламистичког председник Мухамеда Мурсија након масовних протеста против Муслиманског братства и његове владе. Ел-Сиси је након тога именован за заменика премијера, док је наставио са обављањем дужности министра одбране.

Ел-Сиси је поднео оставку на војне дужности 26. марта 2014, најављујући да ће се кандидовати на председничким изборима 2014. Избори, одржани између 26. и 28. маја 2014, резултирали су снажном Ел-Сисијевом победом.

Извор: Википедија (sr.wikipedia.org/wiki/Абдел_Фатах_ел_Сиси)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *