Вијести, Свијет

Сириjа прихватила да стави хемиjско оружjе под контролу

107428

Сирија је прихватила предлог Русије, сачињен уз консултације са САД, да стави своје хемијско оружје под међународну контролу, пошто је амерички председник Барак Обама поручио да би војна интервенција у том случају могла бити избегнута.

„Имали смо јуче веома плодоносну рунду разговора и исте вечери смо прихватили руску иницијативу“, изјавио је сиријски министар спољних послова Валид Муалем и додао да је Дамаск прихватио предлог јер ће тиме „отклонити основе за америчку агресију“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је објаснио да „конкретни план“ стављања сиријског хемијског оружја под међународну контролу није сасвим руска иницијатива, већ да представља резултат контаката са америчким колегама, и подсетио је да је амерички државни секретар Џон Кери оставио могућност да војни удар на Сирију не буде извршен, ако се овај проблем реши.

Лавров је јуче апеловао на Сирију да „стави своје хемијско оружје под међународну контролу и да оно затим буде уништено“.

Обама је изјавио да је могуће избећи напад на Сирију ако њен лидер Башар ал-Асад прихвати и спроведе руски предлог и оценио је да тај предлог не би био могућ да није било војне претње САД. Он је поновио и да су САД спремне да најпре исцрпе све дипломатске опције, пре него што прибегну војним.

Кина, Јапан, Иран и Арапска лига подржали су предлог Русије за предају хемијског оружја под међународну контролу, а Украјина је оценила да свака међународна иницијатива која би омогућила смањење напетости у Сирији, укључујући руски предлог, треба да буде пажљиво проучена и поновила је да се залаже искључиво за дипломатско-политичка решења.

С друге стране, главна сиријска опозициона група критиковала тај план, рекавши да се ради о „политичком маневру“ и бескорисном одлагању које ће само резултирати већим бројем жртава и већим разарањем.

Француска, једна од ретких земаља која је стала на страну САД у претњама војном силом, навела је да је „заинтересована“ за предлог Москве, али је изразила опрез и најавила да ће Савету безбедности УН предложити резолуцију којом ће бити утврђени услови под којима Сирија треба да стави хемијско оружје под међународну контролу и прихвати његово уништавање.

Француски министар спољњих послова Лоран Фабијус упозорио је, такође, да би проналажење и уништавање више од 1.000 тона хемијског оружја било тешко изводљиво и да би захтевало међународну контролу у јеку грађанског рата у Сирији.

У Тел Авиву, председавајући израелског одбора за спољну политику и одбрану Авигдор Либерман оценио је да би руски предлог могао помоћи Сирији да добије на времену и додао да су нејасне његове појединости, док је израелски председник Шимон Перес упозорио да преговори око трансфера оружја могу бити тешки и да Сирији не треба веровати.

Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да је крвопролиће у Сирији најбоље зауставити мирним путем, али ако дође до међународне интервенције, да би било најбоље да она буде базирана на одлуци УН.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *