Вијести, Свијет

Сирија подијелила Г20

004430

Лидери Групе 20 подијељени због сукоба у Сирији. Дејвид Камерон тврди да постоје нови докази употребе хемијског оружја. Барак Обама наредио проширивање листе мета у Сирији. Русија упозорава на опасност од нуклеарне катастрофе. Предсједник Кине Си Ђинпинг рекао Обами да кризу не треба рјешавати војним путем.

Шефови држава или влада земаља Групе 20 потврдили су да међу њима постоје подјеле у вези са рјешавањем конфликта у Сирији, изјавио је италијански премијер Енрико Лета.

Амерички предсједник Обама наредио је Пентагону да припреми проширену листу потенцијалних мета у Сирији, пише Њујорк тајмс. То значи да ће листа првобитних 50 мета бити проширена, па ће ратно ваздухопловство користити ракете „томахавк“ са носача авиона, бомбардере Б-52 и стелт летјелице које носе сателитски навођене бомбе.

Како пише њујоршки дневник, напад би био усмјерен на војне јединице, које су, како се наводи, извеле напад хемијским оружјем, и на команде штабова који су руководили нападом.

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је Обами да криза у Сирији треба да буде ријешена политичким путем, а не војним ударом.

„Политичко рјешење је једини прави пут за излазак из сиријске кризе, а војни удар не може да ријеши проблем у коријену“, рекао је Ђинпинг Обами током сусрета на маргинама самита Г20.

Русија, домаћин самита, упозорава да би амерички напад на Сирију могао да изазове нуклеарну катастрофу, и позива Уједињене нације да ураде анализу ризика од „таквог сценарија“.

Ипак, Пентагон вјерује да су Сјеверна Кореја и Сирија „можда“ сарађивале око хемијског оружја и око нуклеарног програма.

Истовремено, британски премијер Дејвид Кемерон каже да су узорке из Сирије прегледали британски стручњаци и да постоје нови докази употребе хемијског оружја.

„У лабораторији ‘Портон Даун’ анализирани су неки узорци тла и одјеће узети са мјеста напада у Дамаску, који додатно потврђују присуство сарина“, рекао је Камерон.

Камеронов портпарол није одговорио како су и када ти докази стигли у Британију.

У међувремену, један од најближих савјетника сиријског предсједника Башара ел Асада – Бутаина Шабан каже да би Америка требало да сачека закључке УН након истраге.

Понавља да се сваки пут пред долазак званичника у Сирију догоде масакри и злочини.

„Они треба да дођу у Сирију и да виде шта је Ал Каида урадила сиријском народу, злочине које су починили припадници Ал Каиде и Ал Нусре. То су исте оне групе које су 11. септембра напале Њујорк“ истиче Бутаина Шабан.

Самит Г20 завршава се данас у Санкт Петербургу, а папа Фрањо је позвао лидере Г20 да „одустану од војног рјешења“ кризе у Сирији и „избјегну масакр и нове патње“.

Бан: Војна акција би распирила насиље

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, говорећи на самиту Г20, енергично се заложио против војне акције у Сирији.

Позвао је свјетске силе да оставе по страни своја разилажења поводом сукоба у Сирији и да предузму заједничку акцију како би се сиријском становништву пружила преко потреба помоћ, пренео је АФП.

„Морам да упозорим да би лоше размотрена војна акција могла да изазове озбиљне и трагичне посљедице, и то са повећаном опасношћу од даљег секташког насиља“, рекао је Бан.

Оцијенивши да је ријеч о хуманитарној кризи невиђених размјера у новијој историји, генерални секретар УН указао је на потребу да се „избјегне даља милитаризација сукоба и да се, умјесто тога, енергичније потражи политичко рјешење“.

Бан је напоменуо да би, због недостатка новца, избјеглице у сусједним земљама могле ускоро да остану без хране.

Како показују подаци УН, око трећине становника Сирије, којих је прије рата било 20,8 милиона, избјегло је у друге земље или је расељено из својих домова, током побуне против режима предсједника Башара ел Асада.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *