Вијести, Свијет

Сирија допустила УН-у истрагу, САД размјешта снаге у Средозермљу

032408

Сиријска влада допустила је инспекторима УН-а да одмах почну истрагу навода о коришћењу хемијског оружја близу Дамаска, објавило је министарство спољних послова.

Споразум су потписали сиријска влада и Уједињене нације током посјете високе представнице УН за разоружање, Ангеле Кане, да би тим УН, на челу са професором Аке Селстромом истражио наводну употребу хемијског оружја у провинцији Дамаск, саопштило је сирисјко Министарство одбране, а преноси Ројтерс.

Како се истиче, споразум „ступа на снагу одмах“.

Тим стручњака за хемијско оружје сутра ће обићи место напада, саопштено је из кабинета генералног секретара УН Бан Кимуна.

Како се наводи, сиријске власти су обећале да ће поштовати прекид ватре у источним предграђима Дамаска док тимови УН буду изводили „активности за утврђивање чињеничног стања“.

Одлука Дамаска наишла је на одобравање званичне Москве.

САД спремне за напад

Пентагон је спреман да спроведе војне опције у Сирији ако их предсједник Барак Обама нареди, изјавио је амерички министар обране Чак Хејгел. Он је поновио изјаве Бијеле куће упозоривши да Америка и даље прикупља чињенице о наводној употреби хемијског оружја против цивила од сиријске владе. Међутим, казао је да је америчка војска, која размјешта своје морнаричке снаге у Средоземљу како би дала Обами опцију оружаног напада, спремна дјеловати ако се то од ње затражи.

Предсједник Обама затражио је од министарства одбране да припреми опције за све случајеве.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *