Вијести, Свијет

СИ И ПУТИН: Шта год се догађало у свету – Кина и Русија ће продубљивати сарадњу

БИЋЕ ПОТПИСАНО ДО 20 СПОРАЗУМА – ПОСЕБНА ТЕМА СНАБДЕВАЊЕ КИНЕ РУСКИМ ГАСОМ „ЗАПАДНОМ ТРАСОМ”

         УПРКОС изменама на светској арени, Русија и Кина треба да се држе своје већ изабране линије, а та линија подразумева међусобну сарадњу – оценили су у Пекингу председници две земље Си Ђинпинг и Владимир Путин.

         „Какве год се промене надаље буду догађале у међународној ситуацији, ми треба да се држимо своје линије – да ширимо и продубљујемо свестрану сарадњу у интересу наших двеју држава” – нагласио је Си.

         Путин је на ово узвратио речима: „Сарадња Русије и Кине је од непроцењиве важности за држање ситуације у свету у оквирима међународног права. Наша сарадња свет чини стабилнијим”.

         Јуриј Ушаков, спољнополитички помоћник Путина, објавио је да ће на крају кинеско-руских преговора бити потписано безмало 20 међудржавних споразума.

         Посебно је нагласио: да ће размена између две земље – при садашњој динамици раста – већ наредне године достићи 100 милијарди долара, а до 2020. – целих 200 милијарди $.

Си Ђинпинг и Владимир Путин

Си Ђинпинг и Владимир Путин

Посебна тема преговора биће снабдевање Кине руским гасом „западном трасом”.

У мају су Газпром и Кинеска национална нафтно-гасна корпорација потписали уговор о испорукама „источном трасом” вредан 400 милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *