Вијести, Свијет

Северна Кореја поново прети Јужној

nkorea

Пјонгјанг поново прети Сеулу – на дан гранатирања острва јужног суседа саопштава да ће канцеларију председника Јужне Кореје „засути ватром“.

Северна Кореја је обележила годишњицу гранатирања јужнокорејског пограничног острва уз претњу да ће јужнокорејску председничку канцеларију „засути ватром“.

Претња је уследила након што су јужнокорејска војска, морнарица и ваздухопловство почели интензивну војну вежбу на острву Јеонпјеонг и око њега, у знак сећања на инцидент у коме је у новембру 2010. погинуло четворо људи.

„Осветнички напад је пре три године био ограничен на Јеонпјеонг, али следећи пут ће мета бити председничка Плава кућа и сва седишта марионетског режима“, поручила је севернокорејска народна армија.

„Ако нас Јужна Кореја буде поново безобзирно провоцирала, ватра којом смо засули Јеонпјеонг биће преусмерена на Плаву кућу. Парк Геун-Хје (председница Јужне Кореје) и њена клика морају извући болну поуку из срамног пораза“, навела је севернокорејска војска у саопштењу које преноси АФП.

Северна Кореја је пре три године бомбардовала острво Јеонпјеонг после упозорења Јужној Кореји да не спроводи вежбе са правом муницијом на месту за које Северна Кореја тврди да представља њене територијалне воде.

У том нападу су погинула два јужнокорејска маринца и два цивила. То је био један од најтежих пограничних инцидената после Корејског рата (1950-53).

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *