Вијести, Свијет

ШЕВЕНМАН: Владимир Путин је нови – Шарл Де Гол

ПОЗНАТИ ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИЧАР КРИТИКОВАО ПРОГРАМ ЕУ „ИСТОЧНО ПАРТНЕРСТВО”

  • Владимир Путин је био потребан својој земљи и може се рећи да је он постао нови Де Гол. Он је за Русију урадио оно што је легендарни генерал учинио за Француску после 1958. јер се подухватио завођења реда и формирања вертикале власти”

        

ФРАНЦУСКИ сенатор, један од оснивача Социјалистичке партије и почасни председник Републиканског и грађанског покрета  – Жан-Пјер Шевенман – назвао је Владимира Путина „руским Де Голом”.

         У емисији радио-станице Europe1 „Путинова Русија” рекао је и ово:

         „Русија је после распада СССР прошла кроз велике тешкоће. Изгубила је половину националног бруто производа. Њена економија преживела је шок либерализације и девалвацију рубље. У многим сферама је владао хаос. У таквим условима је најважнији задатак био да се успостави ауторитет државне власти. Владимир Путин је био потребан својој земљи и може се рећи да је он постао нови Де Гол. Он је за Русију урадио оно што је легендарни генерал учинио за Француску после 1958. јер се подухватио завођења реда и формирања вертикале власти”.

         Позвавши се на најновија социолошка истраживања и анкете, француски политичар је нагласио да већина грађана Русије „даје високе оцене државничком деловању Владимира Путина”.

         Шевенман је у истој емисији критиковао русофобију која управо јача на Западу, оценивши да она има „несумњиво идеолошки карактер”.

         „У свету постоје различити модели друштва. Не сме се све сводити на модел америчког капитализма и одатле изводити незадовољство што се Русија не уклапа у ту шему” – подвукао је Шевенман који је специјални представник француске дипломатије за развијање односа са Руском Федерацијом.

         Он је „крајње непромишљеном” назвао политику ЕУ која се реализује преко програма „Источно партнерство”. Па указао:

         „Европска унија се поводом тог програма морала проконсултовати са Русијом која са Украјином није само повезана историјски, него и најтешњим економским везама”.

Жан-Пјер Шевенман

Жан-Пјер Шевенман

Шевенман је истакао да Русија већ угрожава прво место Немачке у Европи по производњи аутомобила, рекавши да је све трећи – или Renault-Nissan или Peugeot.

Према његовим речима, француске инвестиције у Русију достигле су 12 милијарди евра.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *