Вијести, Свијет

Сергеј Лавров: Захарченко и Плотњицки су легитимни лидери – њихове потписе је признао и СБ УН

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УВЕРЕН ДА ЕУ НЕЋЕ СЛАТИ НИКАКВЕ МИРОВНЕ СНАГЕ У ДОНБАС

  • „Американци на речима поздрављају мински мировни процес, али чине све да на свој начин интерпретирају потписане документе, а Кијев ту интерпретацију понавља један кроз један. Додуше, нисам сигуран – рекао је Сергеј ЛАВРОВ – шта је прво а шта друго: дали прво креће кијевска интерпретација коју подрже САД, или се усаглашавају, па онда Кијев наступа са својом позицијом“

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да ће Европска унија одбацити молбу Украјине да у Донбас пошаље своје „плаве шлемове“.

         „Уверен сам да у ЕУ нису сишли с ума. Слање полицијских снага могуће је – као што је то у своје време било на Балкану – само када за то постоји сагласност свих страна. Уосталом, Брисел тим поводом треба да се обраћа – уместо Москви – Доњецку и Луганску, са којима Кијев поново одбија да разговара“ – нагласио је Лавров.

        Руски министар је најавио да ће његова земља број својих посматрача у мисији ОЕБС на истоку Украјине повећати са 30 на најмање 50.

        На иницијативу Москве, ОЕБС ће у Донбасу ускоро, уместо досадашњих 500, имати око 1000 посматрача.

        Лавров је указао да је велики проблем то што Украјина слепо слуша Вашингтон:

         „Американци на речима поздрављају мински мировни процес, али чине све да на свој начин интерпретирају потписане документе, а Кијев ту интерпретацију понавља један кроз један. Додуше, нисам сигуран шта је прво а шта друго: дали прво креће кијевска интерпретација коју подрже САД, или се усаглашавају, па онда Кијев наступа са својом позицијом“.

         Лавров се посебно осврнуо на држање украјинског председника Петра Порошенка:

         „Ми подржавамо Порошенкову тежњу да делује као „председник мира“ и да се супротставља „партији рата“. Али, ми желимо да он то чини бранећи своје позиције, а не тежећи да у ратоборности претекне и саму „партију рата“

        Александар Захарченко и Игор Плотњицки су легитимни председници самопроглашених Доњецке и Луганске Републике – истакао је Лавров и указао да то потврђује и околност да су потписали споразуме из Минска које је потом одобрио Савет безбедности УН.

        По његовом мишљењу, потпуно је неважно што при том нису биле наведене њихове функције.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

„Кијев сада почиње да говори да ће о посебном статусу (Донбаса) разговарати само са онима који буду изабрани под условима које сам Кијев поставља. А главни услов је: да Кијев контролише територије. Само, то је нонсенс. Јер, ако би то било обезбеђено – кијевске власти вероватно не би желеле да било коме дају било какав посебни статус“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *