Вијести, Свијет

Шеф СБУ тврди да је малезијски Боинг оборен руским системом Бук-М, а има га само Украјина

РУСКА АРМИЈА ИМА СИСТЕМЕ „БУК-М1-2” И „БУК-М2”, АЛИ НЕ И „БУК-М”, О КОЈЕМ ЈЕ ГОВОРИО ВАЛЕНТИН НАЛИВАЈЧЕНКО

  • Украјинска армија тренутно има најмање 70 ракетних система Бук-М
  • Недељу дана после трагедије малезијског авиона извор у безбедносним структурама Украјине „пустио” је информацију да је на дан катастрофе 156. зенитни ракетни пук Оружаних снага Украјине, који је наоружан модернизованим „Буковима” (Бук-М), током вежби извео недозвољено лансирање ракете

         ЈЕДИНИЦЕ руске противваздушне одбране немају нити су имале системе „Бук-М” о којима је говорио шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко у интервјуу једној украјинској телевизији, рекао је за РИА Новости извор у Генералштабу Оружаних снага Русије.

         Наливајченко је у интервјуу изјавио да за завршетак истраге несреће малезијског авиона недостају остаци ракете испаљене из „руског система `Бук-М`”, којим је, по његовом мишљењу, и оборен авион.

         По мишљењу извора у Генералштабу ОС РФ, шеф украјинске службе безбедности случајно се излануо да модернизоване „Букове” има управо армија Украјине. Руска армија има системе „Бук-М1-2” и „Бук-М2”, али не и „Бук-М”, о којем је говорио Наливајченко.

         Према подацима Генералштаба ОС РФ, украјинска армија тренутно има најмање 70 таквих система.

         ПВО Русије је од краја 1990-тих година наоружавана модернијим системима противваздушне одбране, као што су „Бук-М1-2” и „Бук-М2”, којима је и сада наоружана.

         Саговорник агенције сматра да се шеф СБУ случајно излануо о модернизованим системима „Бук” и о плановима који ће помоћи истражним органима СБУ да пронађу „оно што недостаје” у истрази несреће малезијског Боинга 17. јула на небу изнад Донбаса, када је погинуло 298 људи.

         „Збрканост и неповезаност Наливајченкових одговора не оставља никакву сумњу да план који је поменуо сигурно није саставила СБУ, већ су га недавно довезли прекоокеански ментори” — сматра извор агенције.

         Он истиче да се поводом украјинског модернизованог „Бука”, догодио „гаф”: „Наливајченко је рекао више него што је смео”.

„БУК-М1-2”

„БУК-М1-2”

Саговорник РИА Новости напоменуо је да је недељу дана после несреће малезијског авиона извор у безбедносним структурама Украјине „пустио” информацију да је на дан трагедије 156. зенитни ракетни пук Оружаних снага Украјине, који је наоружан модернизованим „Буковима”, током вежби извео недозвољено лансирање ракете.

Истрагом те несреће бавили су се исти ти истражни органи СБУ, рекао је саговорник агенције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *