Вијести, Свијет

Салмонд уверен у отцепљење и обећава да неће прогонити присталице Велике Британије

КАМЕРОН НА ЗАТВОРЕНОМ БРИФИНГУ ЗАТРАЖИО ОД КРУПНОГ БИЗНИСА ДА ПЛАШИ ШКОТЕ – ЕКОНОМСКИМ ПРОБЛЕМИМА

         ШКОТСКИ премијер и лидер тамошњих суверениста Алекс Салмонд саопштио је да верује у отцепљење од Велике Британије на референдуму 18. септембра. У интервјуу телевизији Sky News, рекао је: „Упркос анкетама!”.

         „Шкотска ће наредног четвртка рећи „да” свом изласку из састава Уједињеног Краљевства. Ми присталице незавнисности желимо да своју земљу променимо набоље, а њеним присталицама је ионако све по вољи” – нагласио је Салмонд.

         Истовремено је обећао да грађане своје земље после победе на референдуму неће делити на поборнике и противнике независности јер су и једни и други – прво Шкоти.

         Обећао је да неће прогонити ни предтавнике компанија који покушавају да утичку на исход референдума, упозоравајући да ће у независној Шкотској све бити скупље. Посебно је апострофирао трговинске ланце Marks and Spencer, John Lewis и Asda чији су се менаџери упустили и у такво „плашење народа”.

         Открило се да је британски премијер Дејвид Камерон имао затворени брифинг са представницима крупног бизниса. Један од присутних је потом открио:

         „Премијер нас је замолио да учинимо све што можемо да буде сачувано Уједињено Краљевство.. Камерон нам је сугерисао да не бирамо превише изразе када будемо описивали штету коју ће претрпети економија независне Шкотске”.

Председник шкотске владе Алекс Салмонд

Председник шкотске владе Алекс Салмонд

Последња анкета је наводно показала да је сада 54 одсто Шкота за – Велику Британију.

Акт о унији Енглеске и Шкотске био је потписан 1707. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *