Вијести, Свијет

Салмонд на удару критике због јавне усхићености Путином

БРИТАНСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ УВЕРЕНЕ ДА ЈЕ ТО „ТЕЖАК ПРОМАШАЈ“,
А УКРАЈИНЦИ БИ ДА ШКОТСКИ ПРЕМИЈЕР ИЗВИНИ

  • Нагласио да је Путин ефикансији него што би се могло закључити према информацијама које се појављују у штампи и да може да разуме због чега ужива „онакву подршку у Русији“

УЗБУНА међу етничким Украјинцима који живе у Шкотској и Великој Британији, политичка дрека међу енглеским политичарима!

Све поскакало на „ноге лагане“ због изјаве шкотског премијера Алекса Салмонда да је „по целом низу аспеката усхићен Владимиром Путином“.

Украјинци траже да се Салмонд извини, а Конзервативна, Лабуристичка и Либерално-демократска партија чак су се одлучиле – вероватно понајвише због скорог шкотског референдума о независноти  – за заједничко отворено писамо у којем су Салмондову изјаву о Путину назвале „тешким промашајем“.

Реплицирајући својим критичарима, Салмонд је прво устврдио да је његова изјава била избалансирана и указао да је у истом интервјуу и критиковао политику руског лидера због Украјине и кршења људских права у самој Русији. Одмах потом је подвукао:

„Наравно, не одобравам цео низ потеза Русије, али сматрам да је Путин ефикансији него што би се могло закључити према информацијама које се појављују у нашој штампи. Могу да разумем због чега ужива онакву подршку у Русији“.

Салмонд је прецизирао да је Путин вратио Русија значајан део националног поноса и оценио да је то добро. Додао је да нису баш за похвалу неки аспекти руске уставности, ни веза изђу политике и бизниса, па нагласио: „Руси су дивни људи и веома драги људи“.

Пре Салмонда, своје одушевљење Путином није крио ни лидер Партије независности Велике Британије Најџел Фараџ.

Шкотски премијер Алекс Салмонд

Шкотски премијер Алекс Салмонд

Амерички војни аналитичар Ралф Питерс оценио је да је руски лидер – за разлику од свог америчког колеге Барака Обаме – далековид државник. Нагласио је да је Женевска изјава од 17. априла „Путинова победа, а Обамин пораз“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *