Вијести, Свијет

САД поново пред колапсом

029638

Представнички дом, у коме већину држе републиканци, у петак је са 230 гласова за и 189 против гласао за предлог којим се влади у Вашингтону дају средства за рад за само три мјесеца.

Владајуће демократе су против такве одлуке. Како је актуелни државни буџет САД важећи само до 30. септембра, то значи да Конгрес има још само недјељу дана да ријеши кризу која се приближава.

Предјседник Барак Обама био је разочаран исходом гласања.

“Они држе цијелу земљу као таоца”, изјавио је приликом посјете савезној држави Мисури. На челу републиканског “не” буџету по жељи Вашингтона стоје припадници покрета “Tea Party”. Њима није стало до благостања Американаца, него само желе да оборе реформу здравственог система и доведу у неприлике предсjедника, сматра Обама. Припадници покрета Tea Party као предуслов за постизање било каквог компромиса око државног буџета истичу поништавање већ покренуте реформе здравственог система.

На тај начин се САД приближавају “двострукој” дужничкој кризи. Уколико се демократе и републиканци не договоре, влада 1. октобра мора да обустави све своје послове. Двије седмице касније следи и друга катастрофа: средином октобра ће јавни дуг САД достићи законску горњу границу која износи 16,7 билиона долара. Влада након тога не смије да узима нове кредите. То би био јединствен случај у историји САД, али и у историји свјетске економије што би могло да изазове кризу у целом свијету. Крајем прошле године САД су већ једном стајале пред овом “фискалном литицом”, али је тада договор постигнут.

Након завршетка гласања у Представничком дому протеклог петка, републиканци су позвали своје колеге у Сенату да гласају на исти начин као и они. Републиканци тврде да ће реформа здравственог система коју називају “Obamacare” нанијети само штету америчкој привреди и породицама. Портпарол републиканаца у Представничком дому Џон Бонер је рекао:

“Американци не желе да рад владе буде обустављен, а не желе ни реформу здравственог система.” Према једном извјештају CNN-а републиканци су у Представничком дому већ 40 пута на разне начине покушавали да смање дио буџета намјењен реформи здравства.

Посматрачи очекују како ће Сенат, у којем већину имају демократе, укинути скраћења буџета која су наметнули републиканци и тако цијели проблем поново вратити на расправу у Представнички дом. Посланици овог дома тада ће стајати пред великим изазовом: или ће дозволити банкрот САД или ће пристати да финансирају спорну реформу здравственог система.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *