Свијет

САД и Запад у шоку – Курди се окрећу Русима

КАПЛАН: КУРДИ СЕ ОКРЕЋУ РУСИМА

ВАШИНГТОН, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Сиријски Курди окрећу се Русији, што у САД и на Западу изазива шок и невјерицу, преноси „Вашингтон пост“

Амерички политиколог Морган Каплан оцјењује да „Курди имају све разлоге да се приближе Москви, а не Вашингтону“.

Он указује на чињеницу да је „филијала“ највеће и најмоћније курдске странке у Сирији – Демократског савеза отворила прво службено представништво у иностранству управо у Русији.

„Ако узмемо у обзир војну и политичку подршку коју су Демократском савезу пружиле САД, ова одлука на Западу изазива изненађење.

Али, ако погледамо ситуацију из угла историјског искуства сиријских Курда и њихових најважнијих интереса, онда постаје јасно да је пријатељство са Москвом за њих стратешки оправдано“, оцјењује Каплан.

Он наводи неколико аргумената који објашњавају зашто се једна од главних снага у борби против „Исламске државе“ окреће Москви, а не Вашингтону.

САД и Запад у шоку - Курди се окрећу Русима

САД и Запад у шоку – Курди се окрећу Русима

Као прво, САД не може сиријским Курдима да пружи безусловну подршку због њихове повезаности са „Радничком странком Курдистана“, која је активна у Tурској и коју Анкара сматра терористичком организацијом.

Као друго, руска страна је апеловала да сиријски Курди буду укључени у преговоре о рјешавању сиријског конфликта, које се воде у Женеви.

Осим тога, САД су познате по својој непредвидљивости када се ради о томе кога подржавају.

Курди се окрећу Русији, а не Америци, јер она има највећи утицај на Дамаск и више начина да утиче на регулисање ситуације у земљи послије конфликта, закључује „Вашингтон пост“.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара