Вијести, Свијет

САД држи Пјонгјанг на нишану, Кина мобилише војску

029302

САД су поставиле у близини Сјеверне Кореје ратну крстарицу са одбраном способном да сруши ракету која би била испаљена са терориторије под контролом Пјонгјанга.

Ратни брод УСС Фицџералд који је допловио у Јужну Кореју да би учествовао у војним вежбама те земље, послат је у близину југозападног дијела корејског полуострва, умјесто да се врати у своју матичну луку у Јапану.

Један војни званичник САД, који није желио да му се помиње име, изјавио је за АФП да је слање војног брода разборит потез, али да ће бити изведене и друге мјере ако то буде потребно.

И поред високих тензија између двије земље, Бијела кућа је јуче саопштила да Сјеверна Кореја ратне пријетње које је упутила није пропратила са масовном мобилизацијом или великим помјерањем трупа.

Власти у Пјонгјангу су пре неколико дана објавиле да на корејском острву влада ратно стање, упутивши отворене пријетње нападом на стратешке циљеве свог јужног сусједа, али и пријетње Сједињеним Америчким Државама.

Сјеверна Кореја покреће угашени реактор

Сјеверна Кореја је данас саопштила да намјерава да поново покрене нуклеарни реактор затворен 2007. и наговијестила да може да почне отворено обогаћивање уранијума потребног за нуклеарно оружје у вријеме повећаних војних тензија на полуострву.

Представник сјеверокорејске агенције за нуклеарну енергију рекао је да ће овај потез представљати

„поновно прилагођавање и рестартовање“ свих постројења у главном сјеверокорејском нуклеарном комплексу Јонгбјон, укључујући постројење за обогаћивање уранијума и реактор снаге пет мегавата.

Представник је рекао да ће се рекатор користити за производњу струје и у војне сврхе, пренијеле су агенције.

Северна Кореја је затворила реактор у Јонгбјону јула 2007. према договору шест држава о давању економске помоћи за денуклеаризацију полуострва. Сљедећег љета Пјонгјанг је срушио торањ за хлађење воде поред реактора, што су пренијеле све свјетске телевизијске станице као вијест о одустајању Сјевера од нуклеарног програма.

Међутим, уочи извођења друге нуклеарне пробе 2009. Пјонгјанг је напустио разговоре шест држава о денуклаеризацију полуострва у замјену за значајнију економску помоћ и међународно признаје.

Кина мобилише војску

Кина је почела мобилизисати војску око Корејског полуострва као одговор на актуелне тензије. Кинеска Народноослободилачка Војска повећава своју присутност на границама са Сјеверном Корејом. Амерички извори тврде како се процес одвија од средине прошлог мјесеца те укључује пребацивање трупа и припрему војних авиона.

Сјеверна Кореја објавила је данас да планира поново да покрене све реакторе нуклеарне електране Јонгбион, која је затворена од 2007. године. У изјави коју је пренијела сјевернокорејска агенција КЦНА стоји како ће овај потез увелико оснажити нуклеарни потенцијал земље „како у квалитети, тако и у квантитети“.

Коментариши чланак

Коментара