Вијести, Свијет

САД: 12 убијених у згради морнарице

10737458305237173163487288560924_orig

Вашингтон – Дванаест особа је убијено у нападу на зграду Морнарице у Вашингтону, саопштила је шефица полиције Дистрикта Колумбија Кејти Ланијер.

Један од нападача је убијен.

Мотив напада није познат, а шефица полиције је рекла да и даље верују да су још два нападача на слободи. Ланијер је саопштила да се ради о једном белцу и једном црнцу, обојица старости између 40 и 50 година, обучени у војне униформе.

Они су виђени са ватреним оружјем, али како је Ленијер навела, верује се да су на неки начин укључени у напад.

Пуцњава се десила око 8.20 по локалном времену, ватра је отворена испред зграде, пуцњава је настављена унутра, а један од нападача је пуцао са галерије на људе који су седели у мензи.

Амерички медији јављају да је троје рањених у критичном стању. Један од нападача имао је АР-15 полуаутоматску пушку, коју користе снаге безбедности, али која је веома популарна међу цивилима у Америци.

Рик Мејсон, који је запослен у морнарици сведочи да је нападач пуцао са четвртог спрата зграде.

„Пуцао је у људе који су седели у кафетерији на првом спрату“, рекао је Мејсон. Двоје сведока, који су напустили седиште Морнарице, рекли су за ЦНН да су видели „високог, црног“ човека са оружјем у руци, док су бежали на задњи излаз.

Један од сведока Тим Џурис био је на четвртом спрату зграде у тренутку када је чуо пуцње.

„Звучало је као да неко пуца из пиштоља на каписле, а не из правог оружја“, испричао је Џурис извештачу ББЦ-ја.

Други сведок, Тод Брундиџ каже да се нашао лицем у лице са нападачем када је покушао да побегне из зграде.

„Појавио се иза угла. Када нас је угледао, испалио је на нас два-три метка. Потрчали смо низ степенице ка излазу зграде. Након што смо је напустили и даље се чула пуцњава у згради“, рекао је он.

Један од запослених је на свом профилу на Твитеру објавио фотографију подземне гараже у коју су запослени евакуисани.

Полиција у америчкој престоници је подигла степен будности, али није прогласила стање „непосредне опасности“.

Сав саобраћај аеродрома Роналд Реган је обустављен, а над зградом надлећу војни и полицијски хеликоптери, док је јавни превоз ставио на располагање своја возила припадницима полиције, војске и хитних служби.

Морнаричка база у Вашингтону је најстарија лучка војна база у САД и изграђена је у 19. веку и највећа је од пет команди Морнарице колико их јеу систему. О значају морнаричка база у Вашингтону говори и податак да ћетвртина читавог њеног буџета иде на вашингтонску адресу.

Само је обезбеђењу дозвољено да буде у кампусу са оружјем.

Обама: Казнићемо починиоце овог кукавичког чина

Председник Америке Барак Обама овај догађај назвао је трагедиом и изразио саучешће породицама страдалих и њиховим пријатељима. Обама је
изразио жаљење због још једне „масовне пуцњаве“ у којој су одузети животи америчким патриотама. Он је обећао да ће „сносити одговорност сви који су извели тај кукавички напад“.

„Ми још увек не знамо све чињенице, али знамо да је неколико људи рањено, а неки су убијени. Локалне и савезне власти заједно раде на овом случају. Жртве тог кукавичког напада су храбри Американци, који су знали са каквим се ризицима суочавају када службују у иностранству, али нису очекивали овакво незамисливо насиље у својој кући“, рекао је Обама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *