Свијет

Руслан Хасбулатов: Американци нису поткупили Јељцина, он је добровољно постао агент CIA

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК ПОСТСОВЈЕТСКОГ ПАРЛАМЕНТА РУСИЈЕ: ИМАЛИ СМО ШАНСУ ДА ВРАТИМО КРИМ ЈОШ`92

  • „Долазак Јељцина на чело Русије је историјска случајност. Он је то схватао и чинио је све да задобије подршку са Запада, из САД. Зато је тежи да се завуче „у џеп“ америчких властодржаца. Наравно, нико није Јељцину предложио: „Узми 100 милиона долара и постани наш агент“. Он је то постао добровољно и потчинио је целокупну политику своје земље интересима САД, Немачке и Велике Британије“

         БИВШИ председник првог постсовјетског парламента Русије – Руслан Хасбулатов – изјавио је да је Украјина још у време распада СССР била спремна да Русији добровољно врати Крим.

         Одмах је нагласио да првом председнику Русије – Борису Јељцину – „није било до тога“.

         Открио је да једна од варијанти била: Москва признаје формални суверенитет Украјине, а она полуострво изнајмљује Русији на 50 или 100 година.

         Хасбулатов је данас дописни члан Руске академије наука и шеф катедре на економском универзитету „Плеханов“. О Јељцину и оном времену рекао је у интервјуу највећем руском недељнику „Аргументи и Факти“:

         „Јељцин се случајно дочепао власти. Он и његови „реформатори“ били су изгубили полуге управљања земљом, па су и многи тадашњи министри непрекидно посећивали америчку амбасаду“.

         Хасбулатов данас сматра да није Запад разорио СССР, али сматра да није тако било са постсовјетском Русијом:

         „Долазак Јељцина на чело Русије је историјска случајност. Он је то схватао и чинио је све да задобије подршку са Запада, из САД. Зато је тежи да се завуче „у џеп“ америчких властодржаца. Наравно, нико није Јељцину предложио: „Узми 100 милиона долара и постани наш агент“. Он је то постао добровољно и потчинио је целокупну политику своје земље интересима САД, Немачке и Велике Британије. Запад и САД, пре свега, били су шокирани одлуком донетом у Беловешкој Пушћи о распуштању СССР. На Западу то нису очекивали и нису желели такав крај СССР. Али, одмах су се преоријентисали и то приписали себи у заслугу“.

Руслан Хасбулатов

Руслан Хасбулатов

Хасбулатов је открио: да је 1992 године – када су Јељцинови реформатори тобоже Русију спасавали од глади – земља била произвела 107 милиона тона житарица, а 2015-те – само 100 милиона тона. Такође: да је тада рогате стоке имала пет пута више него данас, а оваца – чак седам пута више.

Додатно је објаснио да је Јељцинов при премијер – Јегор Гајдар – те 1992 чак увезао из САД пшенице за 200 милиона долара док је руска пропадала у силосима!

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара