Вијести, Свијет

Руска војска у 2014. добија нову и савременију опрему

169215060vojnik

МОСКВА – Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је да ће у 2014. години министарство одбране те земље почети да купује опрему за будуће војнике креирану у Русији, преноси руска агенција РИА Новости.

Опрема названа „Ратник”, састоји се од више од 40 делова и обухвата оружје, оклоп за тело, оптичке, комуникацијске и навигационе уређаје, уређаје за одржавање живота и за енергетско напајање, као и штитнике за лактове и колена.

Опрему могу користити припадници пешадије, ракетних јединица, артиљерије, возачи и извиђачи.

„Ми смо практично завршили рад на опреми Ратник и следеће године ћемо почети са куповином серијски произведене опреме за нашу војску”, рекао је Шојгу новинарима у суботу.

Опрему „Ратник” успешно је тестирала руска војска, али њено уводење у употребу било је одлагано због несигурности око избора малокалибарског наоружања које би било део опреме, што ће вероватно бити нова борбена пушка Калашњиков АК-12.

Многе друге земље развијају сличне прграме опреме за будуће војнике, укључујући програм САД-а Копнени ратник (Ланд Wарриор), немачки ИдЗ, британски програм ФИСТ, шпански ЦОМФУТ, шведски ИМЕШ и француски ФЕЛИН.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *