Вијести, Свијет

Русија упозорила САД и Израел да се у Медитерану не играју балистичким ракетама

0099_1

ЗАМЕНИК министра одбране Руске Федерације Анатолиј Антонов позвао је војно руководство САД и Израела на уздржаност од акција у Средоземном мору које могу негативно да се одразе на регионалној и глобалној безбедности.

„На састанку са војним аташеима САД и Израела било је речи о недопустивости акција у акваторији Средоземног мора које могу да имају негативне последице по регионалну и глобалну безбедност“ – рекао је новинарима Антонов, коментаришући резултате састанка.

Он је подвукао да „акваторија Средозменог мора тренутно није најпогоднији регион за тестирање ракета било које намене“, преноси агенција ИТАР-ТАСС.

„У региону се налази значајна групација Ратне морнарице САД, чији ракетни системи могу да имају домет до територије Руске Федерације“ – констатовао је заменик министра одбране РФ.

Он је подсетио да је 3. септембра руска радарска станица за упозорење о ракетном нападу, смештена у Армавиру, лансирање ракете из Средоземног мора класификовала као „лансирање балистичког циља усмереног ка истоку“.

„Руски системи за откривање идентификовали су циљ као балистички, његова путања је била усмерена ка истоку. Под одређеним условима, да је ракета наставила истом путањом, могла је да стигне и до граница Руске Федерације“ – рекао је Антонов.

Према његовим речима, „лансирање ракете у правцу Руске Федерације није незначајан догађај и захтева посебну пажњу политичког руководства земље“.

Заменик руског министра одбране је напоменуо да су СССР и САД још 1988. потписали споразум о обавештавању о лансирању ракета. Циљ тог споразума ја смањивање могућности неадекватног реаговања на откривање ракете у лету, пошто је вероватноћа да се пробно лансирање протумачи као ракетни напад прилично висока.

Као пример, Антонов је навео ситуацију из 1996. године, када је лансирање метеоролошких ракета Black Brant у Норвешкој Русија протумачила као могући ракетни напад.

Путање ракета у Средоземном мору – нагласио је Антонов – подсећају на ситуацију из 1996. године, пошто је после лансирања, практично, немогуће одредити класу ракете која се креће по балистичкој путањи.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу одмах је обавестио председника РФ Владимира Путина о лансирању ракете. Аутоматски су спроведене мере обавештавања органа војне управе који су одговорни за благовремено реаговање у кризним ситуацијама.

Повећана је активност у Централном командном пункту Оружаних снага РФ и у Центру за управљање ваздушно-космичком одбраном Оружаних снага РФ.

„Средоземно море је буре барута. Довољна је једна шибица и букнуће пламен, а он може да се прошири не само на околне државе, већ и да дође до других региона у свету“ – изјавио је раније генерал Антонов.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *