Свијет

Русија у СБ УН побројала главне америчке и британске ударе на суверене државе

ВРАТИЛА ИМ МИЛО ЗА ДРАГО ЗА ОПТУЖБЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА КРИМА

  • На скраћеном списку флагрантног кршења међународног права су поред осталог: бомбардовање Јемена 1946. године, америчка инвазија на Гренаду (коју је СБ УН назвао грубим кршењем међународног права, а Роналд Реган да му та оцена није нимало покварила апетит за доручком), Либија и Никарагва 1986, Панама 1989, Југославија 1999, Ирак 2003, па опет Либија 2011…
  • Заменик сталног представника Русије у СБ УН Петр ИЉИЧЕВ: „Последице последње интервенције у Либији и Сирији запањују својим размерама. То су и ужасно страдање цивилног становништва, и уништавање културног наслеђа човечанства, и мигрантска криза без преседана. Очигледно је да презумпција сопствене изузетности даје за право неким државама да одавно стављају себе изнад циљева и начела Повеље УН“

        РУСИЈА је у Савету безбедности УН представила „експрес преглед“ најфлагрантнијих случајева кршења међународног права од стране САД и Велике Британије.

        Списак који обухвата догађаје од средине XX века до наших дана, прочитао је први заменик сталног представника РФ у светској организацији Петр Иљичев као одговор на оптужбе на рачун Москве које се тичу догађаја у Украјини и присаједињења Крима Русији.

        „Неке делегације су говориле о кршењу начела Повеље УН, неосновано оптужујући за то Русију. Да те фантазије не би стварале нетачан утисак, дозволите ми да направим један „експрес преглед“ најфлагрантнијих случајева кршења међународног права, укључујући циљеве и начела Повеље УН последњих деценија, тим пре што се на њих, очигледно, мало заборавило“ – казао је руски дипломата на дебати посвећеној одржавању међународног мира и безбедности.

        Између осталог, он се осврнуо на британско бомбардовање јеменског града Хариб 1946. године, истакавши да је СБ осудио те потезе резолуцијом 188 „нагласивши да су репресалије неспојиве са циљевима и начелима Повеље УН“.

        „Године 1983. САД врше инвазију на Гренаду. Генерална скупштина у резолуцији 37/8 назива дејства САД „грубим кршењем међународног права“. Многи вероватно знају за реакцију на тај документ тадашњег председника САД (Роналда Регана), да му та вест нимало није покварила апетит за доручком“ – подсетио је Иљичев.

        Иљичев је подсетио и да су САД 1986. године извршиле напад на Либију, а 1989. увеле војску у Панаму. У оба случаја та дејства осудила је Генерална скупштина УН, која их је оквалификовала као кршење међународног права.

        Руски дипломата је истакао да је кршење Повеље УН констатовао и Међународни суд правде. „На пример, у свом првом процесу у историји у случају ,Крфски канал’ 1946. године суд је утврдио да је Велика Британија повредила суверенитет Албаније. Добро је позната и пресуда у случају ,Никарагва против САД’ 1986. године. У њој је суд директно указао да су САД повредиле суверенитет Никарагве и норме о немешању у унутрашње ствари и некоришћењу силе“ – нагласио је Иљичев.

        Како је рекао заменик руског амбасадора у УН, „неодговоран однос“ САД и њихових савезника према Повељи УН наставио се и изродио у бомбардовање Југославије 1999. године, као и у инвазију на Ирак 2003. Уследила је Либија, у којој је „уз наизглед алтруистичну помоћ споља букнуо пожар, уништивши државу и оставивши на њеном месту згариште и хаос“, истакао је дипломата.

        По његовим речима, „управо је таква нелегална интервенција у виду незаконитих ваздушних напада или испорука оружја невладиним оружаним формацијама“ довела до пораста екстремизма у Сирији, што се на крају „изродило у појаву и јачање таквих страшних појава“ као што је терористичка организација Исламска држава.

        „Последице интервенције у Либији и Сирији запањују својим размерама. То су и ужасно страдање цивилног становништва, и уништавање културног наслеђа човечанства, и мигрантска криза без преседана“ – казао је Иљичев.

        Он је истакао да 70 година након окончања Другог светског рата главна начела која чине основу система међународних односа „постају за неке непријатна сметња и, као последица тога, подвргнута су различитим интерпретацијама или се просто заобилазе“.

Савет безбедности УН

Савет безбедности УН

„Очигледно је да презумпција сопствене изузетности даје за право неким државама да одавно стављају себе изнад циљева и начела Повеље УН“ – закључио је руски дипломата, алудирајући на жалосну изјаву америчког председника Барака Обаме о „изузетности“ америчке нације.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара