Свијет

Русија против Ходорковског подигла оптужницу за два убиства и припрему још једног

ЗА БИВШИМ ВЛАСНИКОМ ЈУКОСА, КОМЕ ПРЕТИ ДОЖИВОТНА РОБИЈА, РАСПИСАЛА МЕЂУНАРОДНУ ПОТЕРНИЦУ

        РУСКИ тајкун, бивши шеф нафтне компаније Јукос, Михаил Ходорковски оптужен је данас за организацију два убиства и покушај убиства још четири особе, а  руске власти намеравају да за њим распишу међународну потерницу.

        Ходорковски и његови адвокати се данас нису јавили на саслушање у Истражни комитет поводом убиства градоначелника града Њефтејуганска Владимира Петухова 1998. године.

        Портпарол Истражног комитета Владимир Маркин саопштио је да је против Ходорковског у одсуству подигнута оптужница.

        Поред организације убиства Петухова, Ходорковски се терети и за убиство његовог пратиоца Вјачеслава Кокошкина и припрему атентата на извршног директора компаније „Ист Петролеум Ханделсгаз“ Јевгенија Рибина.

        Оптужница тврди да је Ходорковски ликвидацију Петухова поверио својим блиским сарадницима Леониду Невзлину и Алексеју Пичугину.

        Ходорковском за све ово прети – доживотна робија.

        Портпарол Ходорковског Кјуле Писпанен изјавио је да Ходорковски сматра да је реч о фарси и каже да нема намеру да ограничава кретање због потернице.

        Истражни комитет је 8. децембра позвао Ходорковског на саслушање поводом обновљеног процеса за убиство градоначелника Њефтејуганска и позив уручио уцу Ходорковског у Москви.

        Ходорковски је ове недеље на видео прес-конференцији из Швајцарске, где је добио привремени боравак после изласка из затвора, изјавио да је за  Русију једино решење – револуција, откривши да и сам на њој ради, што је Тужилаштво оценило као позив на екстремизам и насилну промену уставног поретка.

Руски тајкун, бивши шеф нафтне компаније Јукос, Михаил Ходорковски

Руски тајкун, бивши шеф нафтне компаније Јукос, Михаил Ходорковски

Руски председник Владимир Путин у децембру 2013. помиловао је Ходорковског, некада најбогатијег човека у Русији, који је тада изашао из затвора у коме је провео 10 година због утаје пореза и проневере.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара