Вијести, Свијет

Русија: Последице по САД бити врло опипљиве

Званична Москва упозорила да ће нови круг санкција које јој је увео Запад имати „прилично опипљиве последице“ по Сједињене Америчке Државе.

Русија: Вашингтон жели да се обрачуна са нама, али ће последице по САД бити врло опипљиве

Москва је оптужила Вашингтон да жели да казни руску владу због њене одлучности у спровођењу своје државне политике.

У саопштењу руског Министарства спољних послова се наводи: „Такве одлуке Вашингтона могу само додатно да погоршају америчко-руске односе и створе изузетно неповољну климу у међународним односима, у којима је сарадња измедју наше две земље често имала одлучујућу улогу“, пренео је Ројтерс.

„Стварна штета од увођења тако деструктивних и кратковидих мера ће бити прилично опипљива за Вашингтон“, наводи се у саопштењу.

Руско министарство је навело како се чини да Вашингтон „ради на једном једином циљу, да се са нама обрачуна због наше независне политике која њима не одговара“.

Председник САД Барак Обама изјавио је синоћ да се његова земља придружује Европској унији у увођењу нових санкција Русији.

„С опсежним санкцијама које данас објављујемо наставићемо да додајемо притисак на Русију, укључујући сараднике и компаније које подржава илегалне активности Русије у Украјини“, рекао је Обама.

„САД уводе нове санкције у кључним секторима руске економије – енергетици, (индустрији) наоружања и финансијама“, изјавио је он и навео да ће бити заустављен извоз „специфичних добара и технологија руском енергетском сектору“.

Владимир Путин

Владимир Путин

Обама је прецизирао да се „проширују санкције на још руских банака и компанија“ из области одбране. Вашингтон такодје суспендује кредите и финансирање економских развојних пројеката у Русији, рекао је председник САД.

Руски бизнисмени на „црној листи“ ЕУ

Европска комисија објавила је вечерас имена осам руских бизнисмена и три руске компаније којима ће бити замрзнута имовина у оквиру санкција ЕУ због руске политике према Украјини.

Међу санкционисаним бизнисменима је и дугогодишњи пријатељ руског предсједника Владимира Путина, Аркадиј Ротенберг, који је од марта на америчкој црној листи.

На црној листи су и Јуриј Ковалчук и Николај Шамалов, двојица највећих акционара у Руској банци, пренио је Ројтерс.

На удару санкција су и руска Национална комерцијална банка, која је прва почела пословање на Криму, авиокомпанија „Добролет“ као и компанија, главни руски произвођач система за противваздушну одбрану „Алмаз-Антеј“.

Извор: Танјуг,Веб-трибун,РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *