Вијести, Свијет

Русија лети испред будућности

032469

На аеромитингу МАКС 2013 у Москви у летачком програму руски „невидљиви“ авион Т-50. Руси најављују развој беспилотног вишенамјенског авиона шесте генерације.

На аеромитингу МАКС 2013 у Москви Руси ће приказати летне карактеристике авиона пете генерације Т-50 компаније „Сухој“. Објављено и да се ради на развоју шесте генерације ловаца, који ће летјети без пилота.

Генерална проба аеромитинга МАКС 2013 одлагана је два пута, али је ипак одржана, а посетиоце највише занима наступ вишенамјенских авиона Т-50 смањене радарске видљивости, који су први пут приказани на овом аеромитингу прије двије године.

Осим наступа Т-50 „Сухој“ ће представити и акробатске могућности ловца Су-35С.

На проби су поред „сухоја“ Т-50 наступиле и руске акро групе „Стрижи“ и „Руски витезови“, кaо и хеликоптерска група „Беркути (златни орлови).

Посјетиоце аеромитинга је још више је заинтригирала информација да се у Русији развија нови авиона, шесте генерације (иако још у оперативној употреби нису ни авиони пете генерације).

Како је рекао бивши командант руских ваздухопловних снага Петар Дејнекин, авион ће моћи да лети без пилота, али није навео која компанија ће радити на развоју летјелице. Дејнекин је у интервјуу агенцији РИА Новости рекао и да ће Русија наставити да ради на развоју вишенамјенских авиона пете генерације.

Медији спекулишу да би оба руска произвођача борбених авиона „Микојан Гурјевич“ и „Сухој“ могла да сарађују у оквиру овог пројекта.

Један од званичника „МиГ-а“ навео је прије двије године, да ће његова компанија сарађивати са „Сухојем“ у будућности на развоју „беспилотне борбене летјелице“, што би могао да буде најављени авион шесте генерације.

Иначе, авион Т-50 који ће под други пут наступити пред публиком на аеромитингу у Москви (први лет је изведен на МАКС-у 2011), припада вишенамјенским авионима пете генерације смањене радарске видљивости , док Су-35С спада у авионе „четири плус плус“ генерације.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *