Вијести, Свијет

Русија и Кина против војне интервенције

006951

Планови западних земаља о интервенцији у Сирији “пркосе” Повељи УН, изјавио је данас замјеник шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов.

Планови о војним нападима на Сирију које су изнијеле неке земље побијају кључне одредбе Повеље УН и друге норме међународног права, поручио је Гатилов генералном секретару УН Бан Ки Муну.

Гатилов је додао да у овом тренутку треба искористити све могуће политичко-дипломатске инструменте, прије свега омогућити стручњацима УН да спроведу до краја истрагу о наводним хемијским нападима и своје закључке изнесу пред УН, наводи се у саопштењу министарства спољних послова Русије.

Наводни напад хемијским оружјем 21. августа близу Дамаска, у коме је погинуло више стотина људи, појачао је подјеле између Русије и Запада око сиријског сукоба.

Западне земље су за напад оптужиле сиријски режим, а Русија сматра да су побуњеници употребили ово забрањено оружје да дискредитују владу у Дамаску.

Кина: Нема изговора за напад

Пекинг — Кинески медији пишу да се САД и западни савезници по питању Сирије понашају као “судија, порота и егзекутор” и да би војна интервенција имала кобне посљедице.

У уводном чланку под називом “Нема изговора за нападе”, државни лист “Чајна дејли” је навео да би се војном интервенцијом против Сирије “прекршиле норме које уређују медјународне односе” и да би такав потез “само погоршао кризу и изазвао несагледиве пољедице”.

Подјсетивши на рат у Ираку, кинески лист је истакао да међународна заједница не би смјела себи да дозволи да је “за нос вуче америчка обавештајна служба која је одговорна за тврдње да је Садам Хусеин посједовао оружје за масовно уништење”.

“Глобал тајмс”, близак владајућој Комунистичкој партије, у коментару наводи да би, у случају напада на Сирију, било неопходно да Русија и Иран размотре да “пруже директну војну помоћ” режиму Башара Асада, пренијела је агенција АФП.

Кинеска штампа је и јуче писала о могућој интервенцији против Сирије, па је водећи лист “Женмин жибао” оцијенио да САД и њихови савезници покушавају да употребе питање хемијског оружја да незаконито промјене режим у Сирији и заоштре сукоб који је већ сада ружан и тежак.

“Женмин жибао”, званични лист кинеске владајуће Комунистичке партије, пише да би се у Сирији могло поновити оно што се прије 10 година догодило у Ираку када је ирачки лидер Садам Хусеин свргнут под изговором да посједује оружје за масовно уништење. “Суштина рата у Ираку била је да се заобиђу УН и промјени влада једне суверене државе уз помоћ силе”, наводи лист, додајући да је то “у супротности са основним принципима морала и правде”.

“Међународна заједница мора бити у приправности јер одређене стране снаге могу поново применити овај метод у Сирији. Од почетка грађанског рата у Сирији постоји импулс за присилно збацивање Асадове владе”, истиче кинести лист.

Кина је у више наврата осудила сваки план који би подразумевао мијешање споља или “промену режима”. Кина и Русија су ставиле вето на предлоге резолуција СБ УН којима је требало да се изврши притисак на Асада, подсећа Ројтерс.

Пекинг се, такође, труди да покаже да није ни на чијој страни и апеловао је на сиријску владу да разговара са опозицијом и предузме кораке у циљу испуњавања захтјева за политичке промене, а сматра и да би требало формирати прелазну владу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *