Вијести, Свијет

Русија и Кина преко БРИКС и ШОС руше америчку доминацију светом

JAPAN TIMES: МОСКВА И ПЕКИНГ УПУЋУЈУ ИЗАЗОВ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ КОЈИ КОНТРОЛИШУ ЕУ И САД

         САМИТИ земаља БРИКС и ШОС постају фазе у развоју односа између Русије и Кине – оценио је Stratfor.

         Утицајна америчка приватна аналитичко-обавештајна компаније сматра да Кина обема групацијама држава даје економски смер, а Русија „подвлачи политичку улогу ШОС и подстиче земље-чланице на ширење сарадње у сфери безбедности“.

         Stratfor наглашава да укључивање Индије и Пакистана у ШОС ствара услове да се у блиској будућности формира економски простор који ће оћи да конкурише Европској унији и САД. А још ће „слабити полуге америчког утицаја као што су санкције и трговина нафтом у додларима“.

         Земље БРИКС-а, које већ дају 20 одсто светског бруто-производа, „такође су потенцијални алтернативни Сједињеним Државама економски систем“.

         Stratfor посебно наглашава да БРИКС и ШОС Москви и Пекингу омогућавају да остварују сопствене регионалне интересе и да се боре против економске, политичке и војне доминације САД на међународној арени.

         Америчка аналитичко-обавештајна компанија  свему додаје:

         „У условима кризе еврозоне, нестабилности у Украјини и спорова у Јужном Кинеском мору – Русија и Кина виде и могућност и неопходност да разарају утицај САД, ослањајући се на снаге које им обезбеђује сарадња. Постепена еволуција БРИКС и ШОС  у све значајније организације сведочи да односи Русије и Кине јачају, као и њихове позиције према САД“. 

Русија и Кина преко БРИКС и ШОС руше америчку доминацију светом

Русија и Кина преко БРИКС и ШОС руше америчку доминацију светом

Русијом и Кином се бави и Japan Times који такође процењује да Москва и Пекинг учвршћују своје везе да би упутили изазов економској и финансијској сфери светског поретка који су под контролом Европске уније и Сједињених Држава.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *