Вијести, Свијет

Русија и Кина ће се заједнички борити против једностраних санкција и обојених револуција

СУСРЕТ СЕКРЕТАРА СБ РФ НИКОЛАЈА ПАТРУШЕВА И ЧЛАНА ДРЖАВНОГ САВЕТА КИНЕ ЈАНГА ЂИЕЧИЈА

  • У заједничкој изјави се наглашава: „Државе треба да поштују суверенитет, независност и територијалну целовитост других држава, избор друштвено-политичког уређења и развојни пут. Недопустиво је мешање у унутрашње ствари држава и наметање другима своје воље. Изражавамо неприхватање покушаја промене власти споља и увођења једностраних санкција на основу националних правних норми појединачних држава“

        РУСИЈА и Кина су спремне да се заједничким снагама боре против „обојених револуција“, покушаја мешања у унутрашње ствари суверених држава и једностраних економских санкција.

        Како је саопштила прес-служба Савета безбедности Руске Федерације, о томе се разговарало током данашњих руско-кинеских консултација о стратешкој безбедности.

        С руске стране у њима је учествовао секретар СБ РФ Николај Патрушев. Кину је представљао члан Државног савета Кине Јанг Ђиечи.

        „Стране су истакле заједнички приступ Русије и Кине главним проблемима регионалне и међународне безбедности, спремност да се заједнички боре против „обојених револуција“, покушаја мешања у ствари суверених државе и једностраних економских санкција“ – саопштио је руски Савет безбедности.

        Говорећи током сусрета, Патрушев је истакао да данас Русија и Кина као земље које су имале највеће губитке у Другом светском рату треба одлучно да се боре против покушаја обнове фашизма и фалсификовања резултата рог најкрвавијег конфликта у историји човечанства.

        После консултација, Патрушев и Ђијечи су усагласили заједничку изјаву поводом Победе над фашизмом у Другом светском рату и оснивања Организације уједињених нација. У њему се, између осталог, наводи: „Државе треба да поштују суверенитет, независност и територијалну целовитост других држава, избор друштвено-политичког уређења и развојни пут. Недопустиво је мешање у унутрашње ствари држава и наметање другима своје воље. Изражавамо неприхватање покушаја промене власти споља и увођења једностраних санкција на основу националних правних норми појединачних држава“.

        Такође, Русија и Кина су изразиле спремност да „раде на изградњи мултиполарног света, подржавању владавине међународног права и демократизацији међународних односа“.

        „Све земље света, независно од њихове величине, снаге и економских могућности, равноправни су чланови међународне заједнице – наглашава се у документу.

        – Ми ћемо наставити рад на изградњи праведног уређења света заснованог на колективним начелима и поштовању културно-цивилизацијске разноликости данашњег света, као и на подржавању мира и међународне безбедности и одрживог развоја“.

Русија и Кина ће се заједнички борити против једностраних санкција и обојених револуција

Русија и Кина ће се заједнички борити против једностраних санкција и обојених револуција

Патрушев и Ђијечи су се у свом саопштењу заложили за „решавање несугласица мирним путем кроз дијалог и консултације, као и за коордиирано реаговање на глобалне изазове и претње“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *