Вијести, Свијет

Русија донела закон о националном платном систему

ПОЈАВИЛА СЕ И ИДЕЈА О „РУСКОМ ИНТЕРНЕТУ” ЗА ДРЖАВНЕ СТРУКТУРЕ И НАЦИОНАЛНУ НАУКУ

ГОРЊИ дом руског парламента  – Савет Федерације – прихватио је закон који ће омогућити формирање националног платног система који ће бити замена за Visa  и Master Card.

Стопостотни власник националног платног система (оператора) током прве две године биће Банка Русије.

Ово је био директан одговор на америчке санкције, а изгледа да ће их бити још.

Члан Савета Федерације Максим Кавџарадзе предложио је да се направи комуникациона мрежа за интерно коришћење у Русији која ће бити затворена за кориснике из САД и ЕУ.

Сенатор је рекао да предлаже да се она направи само за научну заједницу и државне структуре, како би се избегло цурење информација.

„На пример, у САД ви никада нећете сазнати ко ради у Министарству одбране, ко ради у CIA или ко ради у систему пољопривреде или министарству грађевине. Све је тајно. Ми на интернету качимо све тендере, откривамо све, код нас је све потпуно јавно. Али, не говоримо о цензури, већ о оном затвореном делу који не треба да штети држави” — додао је Кавџарадзе.

По његовом мишљењу, Русија би могла да створи такву мрежу са земљама ОДКБ (Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија, Таџикистан) или са државама Азијско-пацифичког региона, а средства за њено прављење могла би се обезбедити из регионалних буџета.

Парламент Руске Федерација

Парламент Руске Федерација

„Ја не желим да спуштам гвоздену завесу и да се удаљавам од Америке и Европе или Азије. Ја, обрнуто, говорим да треба сарађивати, треба размењивати мишљења. Али, у оним стварима које захтевају високе технологије, треба бити веома пажљив, и — очигледно (затворени део имамо, постоје и утврђени начини на који им се може приступати) — треба да постоји и таква мрежа за размену мишљења између научника чак и у производњи намирница, зато што ми треба да пратимо где је суша, где није суша, да бисмо знали како да планирамо наш будући живот с нашим намирницама” — појаснио је сенатор.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *