Вијести, Свијет

Русија ће због санкција куповати војну електронику од Кине

ПРВИ КОРАК КА ФОРМИРАЊУ ТЕХНОЛОШКЕ АЛИЈАНСЕ ЗЕМАЉА БРИКС

  • Представници 12 кинеских института, који се баве конструисањем и производњом електронских компоненти у оквиру Кинеске авио-космичке научно-индустријске корпорације, допутоваће 18. августа у Москву – на специјализовани семинар за руске произвођаче

        РУСКА предузећа у ракетно-космичкој и војној области намеравају да купе од Кине електронске компоненте у вредности од неколико милијарди долара, објавио је московски дневни лист „Известија“, позивајући се на извор близак Федералној космичкој агенцији Русије (Роскосмос).

         „Ми сарађујемо с Кинеском авио-космичком научно-индустријском корпорацијом. Институти у њеном саставу већ су нам доставили неколико десетина производа који су или директна алтернатива, или представљају незнатну модификацију оних компоненти које не можемо да набавимо због санкција САД“ – истиче извор.

        Исти лист наводи да руска космичка и војна индустрија тренутно не користе кинеске компоненте, али да планирају њихову набавку у наредних 2-2,5 године, док руска индустрија не почне сама да их производи.

        Европска унија и САД су 1. августа увеле нови пакет економских санкција против Русије због ситуације у Украјини.

        Лист додаје да ће 18. августа представници 12 института, који се баве конструисањем и производњом електронских компоненти у оквиру Кинеске авио-космичке научно-индустријске корпорације, допутовати у Москву на специјализовани семинар за руске произвођаче. Такав семинар ће затим бити одржан и у Санкт Петербургу.

Русија ће због санкција куповати војну електронику од Кине

Русија ће због санкција куповати војну електронику од Кине

„Успостављање широке сарадње с кинеским произвођачима могло би да буде први корак ка формирању технолошке алијансе земаља БРИКС“ – наводи лист, цитирајући Андреја Јонина, главног аналитичара глобалног навигацијског сателитског система ГЛОНАСС.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *