Вијести, Свијет

Руси пронашли дрогу на броду „Гринписа“?

Grinpis

Руски истражни комитет саопштио да је на „Гринписовом“ броду „Арктик санрајз“ под холандском заставом пронашао наркотике. „Гринпис“ оштро одбацује оптужбе називајући их клеветом.

Против неколико од 30 активиста „Гринписа“ који су већ оптужени за пиратство у нападу на једну руску нафтну платформу у Арктику биће поднете додатне оптужбе због других кривичних дела, саопштио Руски истражни комитет.

Руски истражни комитет саопштио је данас да ће против неколико од 30 активиста „Гринписа“, већ оптужених за пиратство у нападу на једну руску нафтну платформу у Арктику, бити поднете додатне оптужбе због других тешких кривичних дела.

Тај комитет са седиштем у Москви, саопштио је да су руске власти на „Гринписовом“ броду „Арктик санрајз“ који је био под холандском заставом, пронашли наркотике.

Поред тога, поједина опрема на броду, који су заплениле руске власти „могла је бити употребљена не само у еколошке сврхе“, навео је тај комитет а пренеле агенције.

Двадесет осам активиста „Гринписа“ и два новинара налазе се у притвору на северу Русије у граду Мурманск од када су ухапшени прошлог месеца након што се њихов брод приближио нафтној платформи у власништву „Газпрома“.

Ухапшенима прети затворска казна у трајању до 15 година, уколико буду осуђени, а сада им је одређен двомесечни притвор.

Иначе Холандија је покренула правни поступак против Русије уз оцену да се противно закону држе у притвору активисти и један брод регистрован у тој земљи, а који се налазио у међународним водама.

Активисти „Гринписа“ покушали су да се 18. септембра попну на нафтну платформу у јужном делу Баренцовог мора која припада компанији „Газпром њефт шелф“ да би протестовали против испитивање експлоатације нафте на Арктику.

Организације за заштиту животне средине упозоравају да испитивање нафте на Арктику угрожава живи свет Северног леденог океана.

Следећег дана ледоломац „Арктик санрајз“, који је пловио под заставом Холандије, гранична полиција Русије је зауставила спустивши се из хеликоптера на палубу и ухапсила све активисте на броду.

„Гринпис“ je оштро реаговао на тврдње руског Истражног комитета да је на Гринписовом броду пронађена дрога, назвавши то „клеветом“.

„Можемо само да претпоставимо да руске власти причају о залихама лекова, које наши бродови морају да имају у складу са прописима из поморског права“, навео је „Гринпис“.

„Пре него што је испловио из Норвешке за Арктик, брод су претражиле норвешке власти уз помоћ паса за откривање наркотика, што представља уобичајену праксу. Норвешки закони су међу најстрожијима у свету по питању дроге, а на броду ништа није нађено јер на њему није ни било ничега незаконитог“, саопштио је „Гринпис“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *