Вијести, Свијет

Рубља – од најгоре постала најбоља валута у свету

ЊУЈОРК – Руска валута рубља је у прва три месеца 2015. године прешла из категорије најгорих у најбоље валуте на свету, преваривши чак и најпоузданије аналитичаре у њиховим предвиђањима, оцењује њујоршка агенција Блумберг.

Суноврат цена нафте на најнижи ниво за последњих шест година и смањење каматних стопа су, као ранији узрочници слабљења рубље, пали сада у други план, док је прекид ватре у Украјини постао кључни фактор од утицаја на опоравак руске валуте, наводи Блумберг.
„Ниједна од мојих прогноза у погледу рубље се није остварила“, изјавио је директор сектора за трговинске операције московске инвестиционе компаније „Велес капитал“, Евгениј Шиленков у телефонском разговору за Блумберг.

Шиленков је, како пише агенција, претходно прогнозирао да ће рубља ослабити чак 3,6 одсто у првом тромесечју ове године.
„Ово је наша реалност, постоји превише различитих фактора који утичу на рубљу. Рубља је апсолутно непредвидива“, изјавио је Шиленков.

Према мишљењу директора истраживачког одељења Комерцбанке у Лондону, Симона Кихана-Еванса, инвеститори треба да се фокусирају на догађања у источној Украјини како би проценили правац кретања рубље.

Његова предвиђања за последња четири квартала су била најближа томе шта се догађа на тржишту. Он је предвидео јачање рубље од 3,9 одсто у текућем кварталу и добит по основу локалних обвезница, јер наставак прекида ватре смањује перспективе за пооштравање санкција и за даљи суноврат цена нафте.

Рубља - од наjгоре постала наjбоља валута у свету

Рубља – од наjгоре постала наjбоља валута у свету

Како оцењује Блумберг, колебање курса рубље задаје велике главобоље берзанским аналитичарима. Руска валута је у првом тромесечју ојачала 4,4 одсто, иако је централна банка Русије снизила референтну каматну стопу за 300 базних поена, док је цена нафте типа „брент“ била 55,17 долара за барел, за 29 одсто нижа у односу на претходни квартал.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *