Вијести, Свијет

РОРАБАХЕР: За украјинску кризу није крива Русија већ – насилно свргавање Јануковича

КОНГРЕСМЕН ИЗ КАЛИФОРНИЈЕ УПОЗОРИО ОБАМУ И СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ

ИЗВОР тренутне кризе у Украјини није у потезима Русије, већ у свргавању легално изабраног председника. Такво мишљење изнео је конгресмен-републиканац из Калифорније Дејна Рорабахер слушањима посвећеним ситуацији у Украјини.

У Представничком дому он се налази функцији председника пододбора за Европу, Евроазију и нове претње спољнополитичког одбора, а у прошлости је био спичрајтер председника Роналда Регана.

„Ми сви треба да схватимо да је ситуација у Украјини много сложенија него што се то представља сваки дан“ – казао је он.

„Када је почела та криза? – пита се Рорабахер. – Она је почела тако што је легално изабрани председник Виктор Јанукович смењен са своје функције уличним насиљем. Управо тада је и почео хаос“.

Насиље је, како је истакао Рорабекер, почело након што је председник Јанукович решио да закључи економски споразум са Русијом, на шта је, као шеф државе, имао пуно право.

Како је приметио Рорабахер, Обамину администрацију, изгледа, у том тренутку није занимало свргавање законски изабраног председника, који је победио на, вероватно, најпоштенијим изборима у историји Украјине.

Конгресмен је уверен да САД не треба да се мешају у унутрашње ствари Украјине и шаљу јој помоћ од средстава америчких пореских обвезника.

Рорабахер је био једини конгресмен који је током слушања поставио помоћници државног секретара САД за Европу и Евроазију Викторији Нуланд неколико питања која се тичу екстремистичких активности Десног сектора.

Рорабахер је, између осталог, питао: да ли су, према информацијама Обамине администрације, неонацистичке групе и организације умешане у нереде у Кијеву, који су довели до свргавања председника Јануковича?

Нуланд је одговорила да су у огромној већини учесници мајдана били „мирни демонстранти“.

На то је конгресмен приметио да се на снимцима видело како ти „мирни демонстранти“ пуцају у полицију и бацају на њу „Молотовљеве коктеле“.

Дејна Рорабахер

Дејна Рорабахер

Помоћница америчког државног секретара је рекла да су на мајдану биле „представљене готово све боје“ политичког спектра Украјине, „укључујући одвратне“.

„Онда треба рачунати да је одговор потврдан“ – закључио је Рорабахер.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *