Вијести, Свијет

РОГОЗИН: Русија нема проблеме са курсом рубље због санкција него због зависности од Запада

ПУТИНОВ САВЕТНИК – АКАДЕМИК СЕРГЕЈ ГЛАЗЈЕВ – ПОСЛЕДЊЕ ПОТЕЗЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ НАЗВАО „АВАНТУРИСТИЧКИМ”

  • „Централна банка је залутала између три бора и никако не може да ухвати везу између референтне камате, курса рубље и инфлације. Подизање референтне камате на 17 одсто је авантуристичка одлука која је на тржишту изазвала панику” – оценио је Сергеј Глазјев
  • Руководство Комунистичке партије Русије, која је друга по значају странка у Државној Думи, затражило је вечерас смену комплетног врха Централне банке РФ

         УТИЦАЈНИ потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин оценио је вечерас да његова земља нема проблеме са курсом националне валуте и финансијском стабилношћу примарно због санкција већ због своје „финансијске и технолошке зависности од Запада”.

         Рогозин је на овај начин одреаговао на тврдњу шефа Националног економског савета САД Џејсона Фурмана да су западне санкције пресудно утицале да се Русија суочи са економским проблемима.

         При том је нагласио: „Управо зато је исправан наш курс на формирање свог финансијског система, замену увоза домаћом производњом и развој националне индустрије”.

         Истим проблемом – само не поводом Фурманове изјаве – позабавио се и академик Сергеј Глазјев, саветник Владимира Путина.

         Он је отворено и оштро критиковао одлуке Централне банке РФ да подигне референтну каматну стопу са 10,5 на 17 одсто и оценио да се њоме од новчаних токова одсеца реални сектор руске економије.

         „Централна банка је том одлуком финансијски сектор преоријентисала на шпекулативне трансакције и оставила без „кисеоника” сву привреду која ради на нивоу рентабилности од 8-9 одсто, а да није сузила простор шпекулантима. Они сада од Централне банке узимају новац са 17 одсто камате, али на њему зарађују 1000 одсто!” – упозорио је Глазјев који је познат као критичар и Централне банке и владе Дмитрија Медведева.

         Свему овоме је саркастично придодао: „Централна бнка је залутала између три бора и никако не може да ухвати везу између референтне камате, курса рубље и инфлације. Подизање референтне камате на 17 одсто је авантуристичка одлука која је на тржишту изазвала панику јер нико не може да схвати у чему је смисао свега што Централна банка чини”.

         Глазјев је указао да је Централна банка погрешила што је референтну стопу покушала да искористи на амерички начин за борбу против шпекуланата. Прецизирао је да је америчко тржиште веома велико и са мноштвом „играча”, а да је руско манипулативно и са премало брокера међу којима нема никакве конкуренције.

Сергеј Глазјев

Сергеј Глазјев

И Глазјев је оценио да је утицај западних санкција на турбуленције на руском финансијском тржишту незнатан.

Руководство Комунистичке партије Русије, која је друга по значају странка у Државној Думи, затражило је вечерас смену комплетног врха Централне банке РФ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *