Вијести, Свијет

РЈАБКОВ: Вашингтон долива уље не само на украјинску ватру

ЗАМЕНИК ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОСАВЕТОВАО ВАШИНГТОНУ ДА СЕ МАНЕ НОСТАЛГИЈЕ ЗА ХЛАДНИМ РАТОМ И КОКОМ-ОМ

  • Нови покушај диктата и ултиматума које предузима америчка страна према нама неће дати шансу конструктивном решењу насталих проблема. Захтеви које покрећу људи који протестују у источним регионима Украјине апсолутно су законити
  • Уместо да иду путем притисака и покушаја да нам наметну овакав или онакав приступ, САД би било боље да се позабаве потпунијим и садржајнијим радом са својим клијентима у Кијеву у интересу нормализације ситуације”
  • Циљеве које су поставили, неће остварити. Ситуација ће се заоштравати. Ми ћемо одговорити, иако то није наш избор. Али, у датој ситуацији не може да не буде реакције, без практичке реакције и то на основу наших одлука. Америчко понашање у овој сфери постаје веома провокативно

ЈЕДНОСТРАНЕ америчке санкције против Русије нису легитимне и противрече нормама цивилизованог међудржавног општења, изјавио је заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков.

„Одлучно осуђујемо скуп тих мера јер је циљ да се санкцијама изврши притисак на РФ. Једностране екстериторијалне санкције по својој су природи нелегитимне. Оне нису у складу са нормама цивилизованог међудржавног општења и понашања у међународним пословима и противрече захтевима међународног права” – оценио је високи руски дипломата.

„Доносећи одлуку о санкцијама, САД су се руководиле апсолутно искривљеним и ни на чему утемељеним представама о догађајима у Украјини и око ње. Вашингтон долива уље на ватру, а да при томе није учнио ништа, ни један одговоран корак да би уразумио своје потчињене у Кијеву. Нови покушај диктата и ултиматума које предузима америчка страна према нама неће дати шансу конструктивном решењу насталих проблема. Захтеви које покрећу људи који протестују у источним регионима Украјине апсолутно су законити. Уместо да иду путем притисака и покушаја да нам наметну овакав или онакав приступ, САД би било боље да се позабаве потпунијим и садржајнијим радом са својим клијентима у Кијеву у интересу нормализације ситуације” – истакао је Рјабков.

„На жалост, ради се не само о санкцијама према физичким и правним лицима из Русије, већ и о фактичкој обнови давно заборављене праксе ограничавања нормалне сарадње у високотехнолошким областима за коју смо мислили да је давно отишла у прошлост” – додао је Рјабков.

Вашингтон фактички обнавља КОКОМ (међународну организацију које су земље Запада створиле 1949. године ради контроле извоза у СССР и друге социјалистичке земље), давну методологију из времена хладног рата која ограничава нормалну сарадњу и тиме све, у суштини, сатерује у најтамнији и најпрашњавији подрум давно минуле епохе. То није политика ХХI века, то је само одраз онога ради чега људи остају заробљеници сопствених фантома и представа, а можда и носталгије за давно несталим светом”.

Бела Кућа: снови о надмоћи?

Бела Кућа: снови о надмоћи?

„На жалост, колико пута морамо да упозоравамо да те кораке предузимају, стога што су беспомоћни, они који тренутно формулишу америчку политику према Рисији. Циљеве које су поставили, неће остварити. Ситуација ће се заоштравати. Ми ћемо одговорити, иако то није наш избор. Али, у датој ситуацији не може да не буде реакције, без практичке реакције и то на основу наших одлука. Америчко понашање у овој сфери постаје веома провокативно“ – закључио је заменик министра иностраних послова РФ.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *