Вијести, Свијет

РЈАБКОВ: У дубокој су заблуди сви који мисле да ће санкције САД нестати чим дуне други ветрић

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ ПОНОВО ОПТУЖИЛО ВАШИНГТОН ДА РАДИ НА ОБАРАЊУ ВЛАСТИ У РУСИЈИ

  • „Из ситуације са санкцијама САД ћемо излазити – упозорио је Сергеј Рјабков – још годинама. Фамозни амандман Џексона и Вењика, који је епизода у поређењу са садашњим санкцијама, укидан је 40 година. Нисам спреман да кажем да ли је ово ново издање хладног рата и колико ће потрајати овај период, али морам да поновим да ћемо из ситуације са америчким санкцијама излазити још много година“
  • Он је истовремено – иступивши пред посланицима Државне Думе – поручио Вашингтону: да Русија није спремна ни на какве уступке који би се тицали „принципијелних питања“, али да ће тражити „заједнички именитељ“ свуда где буде могуће

        АМЕРИКАНЦИ санкцијама настоје да створе услове за смену власти у Русији – изјавио је заменик шефа руске дипломатије.

        Он је посланицима Државне Думе говорио о руско-америчким односима и додатно прецизирао: „САД тврде да им је циљ да присиле Русију да измени позицију поводом Украјине, али практично не скривају да санкцијама подстичу стварање социјално-економских претпоставки за смену власти у нашој земљи“.

        Рјабков је, подсетивши да је Министарство иностраних послова РФ на ову намеру Вашингтона већ указивало, додао:

         „Представници администрације САД покушавају да ово оспоре, али све указује на то да праве предуслове и атмосферу за такве догађаје код нас који би одговарали спољнополитичким приоритетима Вашингтона. Међутим, то код нас не прави никакву нервозу. Трудимо се да делујемо уравнотежено. Не обуставамо контакте. Наше узвратне мере су добро промишљене и уравнотежене“.

        Рјабков је указао да дипломате прво решавају проблеме иза затворених врата, а да се тек на крају служе мегафонима, па подвукао:

         „Овога ћемо се држати и надаље. Позитивни дневни ред у нашим односима са САД још је могућ, али он зависи искључиво од курса којег ће се држати ова и од курса који ће изабрати следећа америчка администрација. Нама на разним нивоима говоре да треба да пређемо на позитивне ствари, али паралелно и даље постоји реалност са практичним корацима који су непријатељски“.

        Рјабков је посебно нагласио да Русија неће водити никакве преговоре о „критеријумима укидања америчких санкција“.

         „Већина одлука о санкцијама, укључујући и налози које је потписивао Барак Обама, садрже формулације које говоре о мотивима и критеријумима увођена појединих мера. Све је то толико еластично и као од пластелина да се од њега може правити све што се пожели. У дубокој су зблуди сви који мисле да су санкције САД нешто привремено, нешто што ће нестати чим дуне други ветрић. Ствари уопште не стоје тако“.

        Рјабков није искључио могућност новог заоштравања односа са САД.

         „Из ситуације са санкцијама САД ћемо излазити – упозорио је -још много година. Фамозни амандман Џексона и Вењика, који је епизода у поређењу са садашњим санкцијама, укидан је 40 година. Нисам спреман да кажем да ли је ово ново издање хладног рата и колико ће потрајати овај период, али морам да поновим да ћемо из ситуације са америчким санкцијама излазити још много година“.

Заменик министра иностраних послова РФ Сергеј Рјабков

Заменик министра иностраних послова РФ Сергеј Рјабков

Он је истовремено поручио Вашингтону: да Русија није спремна ни на какве уступке који би се тицали „принципијелних питања“, али да ће тражити „заједнички именитељ“ свуда где буде могуће.

Рјабков је подсетио да су односи Русије и САД ушли у „стање грознице“ задуго „до Украјине“, али не кривицом Москве.

Додао је да Американци покушавају да присиле Русију да поводом Украјине коригује сопствену спољнополитичку концепцију.

„Међу америчким приоритетима – наставио је Рјабков – одувек је била амбиција да се Русија одсече од земаља ЗНД. Присталице тврде линије у односима са Русијом су фактички добиле карт-бланш за оружани преврат у Кијеву. При том су – држећи се девизе да циљ оправдава средства – украјинске национал-радикале и отворене неофашисте претворили у своју ударну песницу. А када су амерички штићеници окренули против себе значајан део Украјине и изазвали грађански рат – тада је Вашингтон почео са тоталним оптуживањем Москве за све могуће грехове и пресинг санкција ставио под пуни гас, организујући још и антируски фронт међународних размера“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *