Вијести, Свијет

Рекордно ниске температуре у САД и источној Канади

Екстремно хладан ваздух наставио је и у уторак да се шири америчким Средњим западом, јужним и источним деловима САД као и источном Канадом, због чега су бројни летови отказани, а многе школе и пословни објекти затворени.

У понедељак су измерене рекордно ниске темепературе – у Чикагу минус 27 Целзијусових, у Форт Вејну, у Индијани, било је минус 25 Целзијусових, а у подручју Оклахоме и Тексаса, због јаког ветра измерена је температура од чак минус 40 степени Целзијуса, пренела је агенција АФП.

storm_620x0_620x0

У Индијани се власти боре са јаким ветровима, ледом и снежним прекривачем од 30 центиметара, што је приморало становништво да остане код кућа.

Више од 30.000 потрошача у Индијани остало је без струје у понедељак увече, а упркос радовима који су у току ради враћања струје, званичници су упозорили да би нека домаћинства могла да буду у мраку и хладноћи данима.

Градоначелник Индијанаполиса Грег Балард наложио је да школе и пословни објекти остану затворени због невремена у понедељак и у уторак.

„У року од 10 минута можете бити мртви ако немате одговарајућу одећу“, рекао је градоначелник Индијанаполиса.

Хладан ваздух погодио је од данас исток и југ САД, где су предвиђене температуре од минус 24 степена у Балтимору, минус 23 степена у Атланти и минус 17 у Џорџији.

Метеоролози су саопштили да око 187 милиона људи може да осети ефекте „поларног вортекса“, сталног циклона присутног близу пола, који све мање успева да заустави масу хладног и влажног ваздуха с Арктика, те се она шири на ниже географске ширине.

У понедељак је авиокомпанија Џетблу ервејз обуставио све летове у и из Њујорка и Бостона, док јутрос планира да одржи неке летове.

Према прогнозама, температуре ће на Средњем западу од среде расти, па се тако у среду у Индијанаполису очекују минис три степена Целзијусових.

У Канади су температуре у великим подучјим покрајина Саскачеван и Манитоба у понедељак износиле близу или испод 30 степени Целзијусових, а због оштрих ветрова хладноћа је мерена температуром и до минус 40 степени.

У Њуфаундленду је око 5.000 домаћинстава остало без електричне енергије ових дана.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *