Вијести, Свијет

Референдум о независности Шкотске 18. септембра

Шкоти ће, за мање од три недјеље, на историјском референдуму одлучити да ли ће се Шкотска одвојити или ће остати у саставу Велике Британије.

Питање на гласачком листићу биће једноставно: „Да ли Шкотска треба да буде независна земља?“ Право гласа на референдуму имаће сви старији од 16 година који живе у Шкотској, али не и 800.000 Шкота који живе у другим дијеловима Велике Британије, наводи Би-Би-Си.

Према анкети коју је прошле седмице спровео Тајмс, 57 одсто бирача гласаће за останак, а 43 одсто за отцјепљење, преноси Танјуг.

Британски медији напомињу, међутим, да се разлика између два табора протеклих седмица смањила и да би тај тренд могао да се настави, посебно послије синоћне телевизијске дебате између сепаратистичког шкотског премијера Алекса Салмонда и лидера кампање „Боље је заједно“ Алистера Дарлинга.

Салмонд и Дарлинг су, током жучне дебате, посљедње прије гласања, расправљали о мноштву тема – од одбране, преко економије зависне од нафте из Сјеверног мора, до валуте коју би увела независна Шкотска.

Салмонд је, у уводном обраћању, позвао бираче да гласају за Шкотску којом управља шкотски народ.

„Апсолутно нико не може да води ову земљу боље од народа који живи и ради у Шкотској… Ми смо богата земља и имамо паметан народ. Можемо да створимо просперитетну нацију и правичније друштво. То је реална визија за народ Шкотске. Сада је наше вријеме, наш тренутак, урадимо то сада“, рекао је он.

Салмонд је нагласио и да ће независност ослободити Шкотску од строгих мјера штедње и војних трошкова.

Дарлинг је, с друге стране, довео у питање Салмондову визију, оцијенивши да премијер није разрадио никакве детаље плана.

Салмонд „тражи од нас да му вјерујемо на ријеч по свим питањима. Он нема резервни план ни за шта. Жао ми је, али ја не могу да му вјерујем на ријеч“, рекао је Дарлинг, бивши британски министар финансија.

Анкета спроведена непосредно по окончању дебате показала је да је Салмонд био далеко убједљивији од Дарлинга, са 71 одсто у односу на 29 одсто гласова испитаника.

Стручњаци, међутим, нису увјерени да ће та побједа бити довољна да смањи јаз од 14 процентуалних поена, за колико води табор који се противи независности.

Противљење отцјепљењу

Међународна заједница помно прати развој догађаја, а неки лидери отворено су изразили противљење отцјепљењу Шкотске.

Амерички предсједник Барак Обама заложио се за „снажну и уједињену“ Британију, а шпански премијер Маријано Рахој, у чијој земљи Каталонци траже отцјепљење, упозорио је да независна Шкотска неће аутоматски постати чланица ЕУ.

Свјетски познати Шкоти подијељени су по том питању: глумац Шон Конери изјавио је да не треба пропустити прилику за стицање независности, док је Џоан Роулинг, ауторка серијала романа о Харију Потеру, донирала милион фунти за кампању „Заједно је боље“.

Шкотска је постала дио Уједињеног Краљевства прије 307 година, потписавши са Енглеском споразум о уједињењу, који је ступио на снагу 1. маја 1707. године.

Према писању локалне штампе, британска краљица би, макар неко вријеме, остала на челу Шкотске, као што је то случај и у Канади, Аустралији и на Новом Зеланду, мада је током кампање наговијештена могућност да се, у случају независности, одржи и референдум о монархији.

Када је у питању валута независне Шкотске, Салмонд је одбацио могућност увођења евра и изразио увјерење да ће бити могуће задржати фунту, али британски министар финансија Џорџ Озборн поручио је да је то мало вјероватно.

Шкотска, Единбург

Шкотска, Единбург

Независна Шкотска морала би да ријеши и мноштво других питања, попут одбране, преузимања свог удјела британског националног дуга, који би износио између 100 и 130 милијарди евра.

У случају да се Шкоти 18. септембра опредијеле за отцјепљење, Салмонд је већ најавио да би Шкотска формално прогласила независност 16. марта 2016. године, а у мају би били одржани парламентарни избори.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *