Вијести, Свијет

Ратни сукоби владиних снага и про-Гадафијевих бораца

ЛИБИЈА: Све жешћи ратни сукоби владиних снага и про-Гадафијевих бораца

Сукоби између владиних снага и про-Гадафиjeвих бораца на југу и западу Либије: убијено преко 86 особа, а у граду Варсхефана одвија се масакр цивила.

Премијер Али Зејдан покушао је пре два дана да смири ситуацију, па је одржао конференцију за новинаре на којој је уверено истакао како се јужни град Сабха, где је букнула највећа побуна, сада налази у потпуној контроли владиних трупа. Но, изгледа како Зејдан не говори истину, јер је у четвртак потврђено са терена како про-Гадафијеви борци и даље држе контролу над ваздушном базом Таменхинт, а у самом граду Сабха воде се жестоки сукоби. Улицама града пуцњава је одјекивала дубоко у ноћ, уз спорадичне експлозије – једна од већих забележена је на простору војног складишта.

Ситуацију на терену описује командант либијске војске за град Сабха, Мохамед Ал-Ајат Ал-Бусаифи. Истиче како “про-Гадафијеве снаге и даље држе базу Таменхинт” те како до сада нису пристигле никакве снаге које би их евентуално избациле одатле. Но, службена либијска државна новинска агенција ЛАНА преноси како је војно појачање ипак стигло синоћ у Сабха, те како су трупе распоређене широм града. Исти извор истиче како су про-Гадафијеви борци ипак извели неколико успешних операција током прошле ноћи те су преотели оружје и муницију.

Асошијетед прес преноси како је између владиних снага и присталица Гадафија до сада убијено најмање 86 особа на југу земље. Док трају сукоби у Сабха, изгледа како се пуно жешћи конфликт управо развија у непосредној близини Триполија, у граду Варсхефана. Локално веће истиче како “локални и страни медији морају доћи одмах у Варсхефану, јер се управо одвија масакр”. Наиме, Варсхефана, за разлику од оближње Ал-Завијаха, била је позната као про-Гадафијево упориште и за време рата 2011. На појединим неслужбеним интернетским про-Гадафијевих страницама појавиле су се непроверене фотографија страшно унакажених и раскомаданих лешева.

“Позивам све стране, арапске и локалне медије да дођу у Варсхефану како би видели масакр који се дешава у овом граду”, рекао је портпарол локалног вијећа, Абуејила Саиф Анасер. Истиче како су нападнути и запаљене куће цивила у неколико градских четврти, укључујући Ал-Сахли, Сајад, Авлад Иса и Ал-хасхан.

Либија данас - Украјна сутра?

Либија данас – Украјна сутра?

Информације говоре како су избили сукоби и у оближњем граду Јанзуру. Сва ова места се заправо могу сматрати предграђима Триполија. Сукоби се воде и у граду Сабратха. До релевантних информација из Либије се јако тешко долази, нарочито када је реч о Зеленом отпору којег су покушало да негирају потпуном медијском блокадом. Сама чињеница да су поједини извори почели да преносе информације о про-Гадафијевим борцима, сугерише како се ових дана у Либији заиста дешава нешто значајно. Детаљне информације ће и даље да остану поприлично недоступне – оне колају, заједно са дезинформацијама, на многим незваничним интернет страницама, но ако се ситуација настави да развија овим темпом биће немогуће да се игноришу чак и од стране водећих извора.

Извор: Србин-инфо

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *