Вијести, Свијет

ПУТИН У МИНСКУ: Криза у Украјини се не може разрешити силом

У ГЛАВНОМ ГРАДУ БЕЛОРУСИЈЕ СЕ СРЕЛИ ПУТИН, ЛУКАШЕНКО, НАЗАРБАЈЕВ, ПОРОШЕНКО И ЕШТОНОВА

  • ПУТИН: Криза у Украјини не може се решити путем даље ескалације војног сценарија и без узимања у обзир интереса југоистока и мировног дијалога с његовим представницима
  • ЛУКАШЕНКО: „Свима за овим столом је циљ нормализација на истоку Украјине. Убеђен сам да нико од нас не жели да из ситуације извуче неку повољност за себе. Зато овде данас нема посредника, лобиста и авантуриста”
  • НАЗАРБАЈЕВ: Неопходно ЈЕ знатно повећати хуманитарну помоћ истоку Украјине. Предлажем да се нови сусрет на истом нивоу одржи у Казахстану
  • ЕШТОНОВА: „Ми смо заинтересовани за подршку украјинском народу. Ми желимо да он живи у миру и безбедности. Ми поштујемо украјинску територијалну целовитост. Верујем да је то и циљ свих нас”
  • ПУТИН: Земље Царинске уније биће принуђене да укину повластице на увоз из Украјине. Штета за руску привреду од реализације споразума о придруживању Украјине Европској унији могла би да износи више од 100 милијарди рубаља
  • ПОРОШЕНКО ( театрално): „У Минску се решава судбина света и Европе

         У МИНСКУ, главном граду Белорусије, дошло је до сусрета лидера земаља Царинске уније – Владимира Путина (Русија), Нурсултана Назарбајева (Казахстан) и Александра Лукашенка (Белорусија) – са председником Украјине Петром Порошенком.

         Учесници преговора били су – на различите начине – и комесарка ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон, комсар за трговину Карел де Гухт и комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер.

         Отварајући скуп, Лукашенко је нагласио: „Предложили смо нацрт завршног документа овог сусрета. Ако Вам буде по вољи – хајде да га размотримо и потпишемо”. Још је нагласио: „Свима за овим столом је циљ нормализација на истоку Украјине. Убеђен сам да нико од нас не жели да из ситуације извуче неку повољност за себе. Зато овде данас нема посредника, лобиста и авантуриста”.

         Назарбајев је оценио да је неопходно знатно повећати хуманитарну помоћ истоку Украјине и иницирао да се нови сусрет на истом нивоу одржи у његовој земљи.

         Порошенко је предложио да се формира заједничка мониторинг-група која би пратила да ли споразум Кијева са ЕУ наноси штету земљама Царинске уније.

         Одмах потом је театрално изјавио:

         „У Минску се решава судбина света и Европе. Ја се тако односим према томе”.

         Он је подвукао да на крају преговора у Минску сви морају показати разумевање да Украјина мора сачувати свој суверенитет и територијалну целовитост.

         Ештонова је у име Европске уније изговорила: „Ми смо заинтересовани за подршку украјинском народу. Ми желимо да он живи у миру и безбедности. Ми поштујемо украјинску територијалну целовитост. Верујем да је то и циљ свих нас.

         Узимајући реч, Путин је одмах упозорио да се криза у Украјини не може разрешити силом.

         Русија ће бити принуђена да предузме узвратне мере приликом спровођења споразума Кијева с Европском унијом, саопштио је Путин.

         По његовим речима, земље Царинске уније биће принуђене да укину повластице на увоз из Украјине у потпуном складу са споразумом Заједнице независних држава о зони слободне трговине и нормама Светске трговинске организације.

         „Не желимо никога да дискриминишемо” — додао је Путин.

         Штета за руску привреду од реализације споразума о придруживању Украјине Европској унији могла би да износи више од 100 милијарди рубаља, рекао је Путин.

         „Према најскромнијим проценама, укупна штета само за руску привреду, могла би да износи 100 милијарди рубаља. Под ударом ће се наћи цели сектори наше привреде и пољопривреда” — казао је Путин на састанку шефова земаља Царинске уније са председником Украјине и представницима ЕУ.

         По његовим речима, губитке ће имати и Белорусија и Казахстан.

         Путин је нагласио да ће због укидања царине на увоз из ЕУ доћи до значајног повећања извоза европских производа на украјинско тржиште. Ради се о 98% номенклатуре производа.

         „Мање конкурентни украјински производи ће бити истиснути на тржиште Царинске уније, највише на руско тржиште. Не може се занемарити ни ризик од нелегалног реекспорта на заједничко тржиште Царинске уније производа из земаља ЕУ под маском украјинских производа” — рекао је председник РФ.

         Русија у таквој ситуацији не може да не реагује, истакао је Путин.

         Украјина би могла да изгуби милијарде евра због одустајања од примене заједничких техничких норми ЗНД и прилагођавања стандардима ЕУ, казао је он.

         По његовим речима, Украјина ће изгубити и партнерске везе са земљама Царинске уније у индустрији, финансијама, пољопривреди и саобраћају.

         Криза у Украјини не може се решити путем даље ескалације војног сценарија и без узимања у обзир интереса југоистока и мировног дијалога с његовим представницима. Спремни смо за размену мишљења о кризној ситуацији у Украјини, истакао је Путин.

         Реекспорт забрањених производа из ЕУ већ се одвија преко Белорусије, а преко Украјине би он могао бити већи и неколико десетина пута, оценио је руски лидер.

         „Чак и у оквиру Царинске уније (Русија, Белорусија, Казахстан) данас се одвија реекспорт забрањених роба из ЕУ, конкретно преко Белорусије” — казао је Путин.

         По његовим речима, извозници једноставно скидају са производа налепницу на којој пише земља порекла и налепљују нову.

         „Знам да руководство и председник Белорусије покушавају да стану на пут тој негативној пракси, али с њима бар имамо споразум” — додао је он.

         Порошенко је, иначе, назвао правовременом иницијативу председника Казахстана Нурсултана Назарбајева о оснивању фонда за обнову Донбаса.

ПУТИН У МИНСКУ: Криза у Украјини  се не може разрешити силом

ПУТИН У МИНСКУ: Криза у Украјини се не може разрешити силом

„Сматрам да је то веома благовремена иницијатива и да ће бити важно да обезбедимо заједничко учешће у њему” — рекао је Порошенко.

Порошенко је изразио наду да ће крајњи резултат преговора бити: „мир на украјинској земљи”.

Претходно је украјински премијер Арсениј Јацењук саопштио да би вредност радова на санирању штете у предузећима и на инфраструктури причињене услед ратних дејстава могла да износи осам милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *