Вијести, Свијет

ПУТИН: Све је спремно – Евроазијски економски савез стартује 1. јануара 2015

У МИНСКУ ОДРЖАН ПОСЛЕДЊИ САМИТ ЕВРОАЗИЈСКЕ ЕКОНОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

  • ЕАЕС ће функционисати по универзалним и транспарентним правилима, заснованим на нормама и принципима СТО
  • Руски лидер је у Минску објавио: Прелазимо на нови, виши степен интеграције. Спроводиће се усаглашена политика у кључним индустријским гранама, енергетици и пољопривреди. Биће уклоњене баријере које ограничавају слободу кретања роба, услуга и радне снаге

         У МИНСКУ је одржан последњи самит Евроазијске економске заједнице. Од 1. јануара 2015. она ће престати да постоји „због настанка новог, напреднијег облика интеграције – Евроазијског економског савеза”.

         Лидери Русије, Белорусије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана потписали су у петак у Минску документа о престанку постојања Евроазијске економске заједнице.

         Председник Русије Владимир Путин изјавио је да „ништа од изузетно богатог наслеђа Евроазијске економске заједнице не треба да буде изгубљено”.

         Шеф руске државе је саопштио да ће главна економска питања бити пренета на Евроазијски економски савез, такође ће бити предата и овлашћења суда Евроазијске економске заједнице.

         „Наставља се спровођење већег дела споразума закључених у Евроазијској економској заједници” – нагласио је Путин.

         Он је истакао да ће „овлашћења суда Евроазијске економске заједнице бити предата суду Евроазијског економског савеза – његово седиште ће се налазити у Минску, приступиће извршавању својих обавеза 1. јануара 2015. године”.

         Председник Русије је прецизирао да „престаје са радом и Парламентарна скупштина Евроазијске економске заједнице.

         „Споразум о Евроазијском економском савезу за сада не предвиђа формирање сличне структуре, али није искључено да ћемо се још вратити на ту тему” – рекао је Путин.

         По мишљењу руског лидера, за 14 година постојања Евроазијска економска заједница је „остварила многе успехе, испунила је најважнију мисију – обезбедила је развој евроазијских интеграција, поставила темеље Царинске уније и Јединственог економског простора Русије, Белорусије и Казахстана”.

         „Уведена су јединствена правила рада на заједничком тржишту од преко 170 милиона људи и са укупним економски потенцијалом од четири одсто глобалног БДП” – додао је он.

         Русија, Белорусија и Казахстан прелазе на виши степен интеграције, али ће заједничко тржиште деловати по принципима СТО, рекао је руски председник.

         По његовим речима, парламенти три земље су „синхронизовано ратификовали споразум о Евроазијском економском савезу – као што је и договорено, он ће почети са радом 1. јануара 2015. године”.

         „То јест прелазимо на нови, виши степен интеграције, што ће омогућити да се ефикасније решавају задаци модернизације привреда наших земаља и повећања њихове конкурентности” – сматра Путин.

         „Спроводиће се усаглашена политика у кључним индустријским гранама, енергетици и пољопривреди – истакао је он.

         – Биће уклоњене баријере које ограничавају слободу кретања роба, услуга и радне снаге”.

ПУТИН: Све је спремно - Евроазијски економски савез стартује 1. јануара 2015

ПУТИН: Све је спремно – Евроазијски економски савез стартује 1. јануара 2015

Истовремено, посебно је нагласио руски председник, „заједничко евроазијско тржиште функционисаће по универзалним, транспарентним и јасним правилима, заснованим на нормама и принципима СТО”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *