Вијести, Свијет

ПУТИН: Русија је спремна и за такозвани катастрофални пад цене енергената

РУСКИ ЛИДЕР НЕМА НАМЕРУ ДА НА САМИТУ G20 ПОКРЕЋЕ ПИТАЊЕ ЗАПАДНИХ АНТИРУСКИХ САНКЦИЈА

  • Ми смо земља која производи нафту и гас и веома смо се озбиљно односили према својим резервама – и према девизним резервама, и према резервама Владе. Оне су прилично велике, и то нам омогућава да будемо сигурни да ћемо у потпуности извршити све преузете социјалне обавезе
  • Нажалост – истакао је Владимир Путин у интервјуу агенцији ТАСС – данашњи свет живи у условима веома ограниченог хоризонта планирања, нарочито у сфери политике и безбедности. Сви живе од избора до избора. А то је веома мали хоризонт планирања и не даје могућност да се погледа даље у будућност. То је лоше. Али, рачунам да ћемо разговарати о томе

        УОЧИ самита G20 у аустралијском граду Бризбејн председник Русије Владимир Путин дао је интервју агенцији ТАСС, у којем је истакао да је Русија спремна да нагли пад цена нафте и изразио жаљење због тога што данашњи свет живи „од избора до избора“.

        Владимир Путин сматра да је самит потребан јер је „то место  где можемо да се састајемо, разговарамо и о билатералним односима, и о глобалним проблемима, и барем да дођемо до неког заједничког схватања у чему се састоји проблем и како да га решимо“.

        Руски председник је рекао да не намерава да покреће питање антируских санкција, али је нагласио да је увођење санкција у супротности са „принципима рада `двадесеторке`“, чак и са принципима СТО, Општим споразумом о царинама и трговини.                

        Сједињене Државе су некада формирале ту организацију, а сада саме грубо крше те принципе. То је штетно и, наравно, нама наноси одређену штету, али је и за њих штетно, зато што то фактички подрива цео систем међународних економских односа“.

         „Нажалост – истакао је Путин – данашњи свет живи у условима веома ограниченог хоризонта планирања, нарочито у сфери политике и безбедности. Сви живе од избора до избора. А то је веома мали хоризонт планирања и не даје могућност да се погледа даље у будућност. То је лоше. Али, рачунам да ћемо разговарати о томе“. 

        Одговарајући на питање новинара о спремности Русије на пад цена нафте, шеф руске државе је одговорио потврдно.

Председник Русије у разговору са новинарима агенције ТАСС

Председник Русије у разговору са новинарима агенције ТАСС

„Да, спремна је. Ми мислимо о свим сценаријима, укључујући такозвани катастрофални пад цене енергената, што је сасвим могуће. И Министарство економије, и Министарство финансија, и Влада у целини разматрају развој економије по сваком од тих сценарија.

Ми смо земља која производи нафту и гас и веома смо се озбиљно односили према својим резервама – и према девизним резервама, и према резервама Владе. Оне су прилично велике, и то нам омогућава да будемо сигурни да ћемо у потпуности извршити све преузете социјалне обавезе“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *