Свијет

Путин пустио у рад „енергетски мост” који је повезао Крим са Русијом

УКРАЈИНА ОСТАЛА БЕЗ МОГУЋНОСТИ ДА И ДАЉЕ ЗАГОРЧАВА ЖИВОТ СТАНОВНИЦИМА ПОЛУОСТРВА

  • Први моћни електро-кабл положен дном Керченског мореуза, а други ће – до маја наредне године. Крим од вечерас добија 230 мегавата струје, а од 20. децембра добијаће још 230

         УКРАЈИНСКИ државни врх – заклонивши се иза екстремиста на које наводно не може да утиче – обуставио је пре десетак дана испоруке струје Криму. Отад је 1,6 милиона становника полуострва било у мраку, али више није.

         Председник Русије, Владимир Путин, вечерас је укључио први велики енергетски кабл којим ће Крим добијати струју из Русије, па у основи више неће зависити од Украјине. Тај кабл је први у рад уведени део такозваног енергетског моста који преко Керченског мореуза спаја Крим са остатком Руске Федерације.

         Уз знање званичног Кијева, била су оштећена четири далековода који воде од Запорошке атомске централе према Криму. Срушена су динамитом, а екстремисти, за које у Украјини тврде да су “кримски Татари”, наводно нису дозвољавали да се далеководи поправе.

         Вечерас пуштени у рад енергетски кабл положен је дном мореуза и битно ће смањити недостатак електроенергије на Криму. Русија је последњих дана на полуострво пребацила 2.000 моћних генератора, па ће Крим имати уредно снабдевање струјом и до момента када “енергетски мост” (најкасније у мају 2016) добије и други подморски енергетски кабл.

         Председник Крима Сергеј Аксјонов изјавио је вечерас: “Украјина више неће моћи да нас уцењује. Крим од вечерас добија 230 мегавата електроенергије, а од 20. децембра почеће да добија још 230 мегавата”.

Путин пустио у рад „енергетски мост” који је повезао Крим са Русијом

Путин пустио у рад „енергетски мост” који је повезао Крим са Русијом

Путин је и Русији и Криму, али и Украјини поручио: “Ми никада ни од кога нисмо ништа бесплатно тражили ни узимали. Сада се и Крим ослонио на елекроенергетски систем Русије, а он је стабилан и поуздан. Надам се да ће Крим најкасније 2018. године имати и сопствену значајну производњу струје”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара