Вијести, Свијет

Путин предложио да Кијев одмакне артиљерију од градова, а устаници да обуставе офанзиву

ЗАРУСКИ ЛИДЕР ИЗЛОЖИО ПЛАН ОД СЕДАМ ТАЧАКА ЗА ПРВЕ КОРАКЕ У РЕШАВАЊУ УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ

  • Прва два предлога Владимира Путина гласе: повлачење оружаних структура Украјине на растојање које искључује могућност гађања градова и насеља артиљеријом и свим врстама вишецевних ракетних бацача, а устаници да прекину активне офанзивне операције на доњецком и луганском правцу
  • Путин је иницирао и увођење комплетне и објективне међународне контроле поштовања услова прекида ватре и мониторинга ситуације у зони безбедности која би са прве две мере била створена
  • Руски лидер указао и на неопходност размене заробљеника фо формули „сви за све“, искључивања примене авијације против цивилног становништва југоистока Украјине и позвао Кијев да отвори хуманитарне коридоре за пролазак избеглица и хуманитарних терета

          РУСКИ вођа Владимир Путин изнео је свој план у седам тачака за разрешење ситуације у Украјини. При том је указао да је сам план разрада његовог јутрошњег телефонског разговора са украјинским колегом Петром Порошенком.

          Председник Руске Федерације је поводом својих „седам тачака“ саопштио:

           „Сматрам да су сукобљене стране – ради прекида крвопролића и стабилизације ситуације на југоистоку Украјине – дужне да одмах усагласе и координирано реализују следеће: повлачење оружаних структура Украјине на растојање које искључује могућност гађања градова и насеља артиљеријом и свим врстама вишецевних ракетних бацача, а устаници треба да прекину активне офанзивне операције на доњецком и луганском правцу“.

          Путин је иницирао и увођење комплетне и објективне међународне контроле поштовања услова прекида ватре и мониторинга ситуације у зони безбедности која би са прве две мере била створена.

          Руски лидер је указао и на неопходност искључивања примене авијације против цивилног становништва југоистока Украјине и позвао Кијев да отвори хуманитарне коридоре за пролазак избеглица и хуманитарних терета.

          Предложио је такође да се у градове и области захваћене ратним дејствима упуте екипе које би обновиле комуналну инфраструктуру.

           „За решење украјинске кризе – додао је Путин – потребно је и да сукобљене стране организују размену заробљеника по принципу – сви за све, без постављања било каквих услова. Сматрам да би коначни договор власти Кијева и југоистока Украјине могле постићи 5. септембра приликом новог заседања контактне групе.“

          Председник РФ је подвукао да „веома рачуна“ на то да ће руководство Украјине „подржати прогрес који се појавио у билатералним односима“ и да ће активно учествовати у проналажењеу „коначног и свестраног решења ситуације на југоистоку Украјине – при пуном и безусловном обезбеђивању законитих права људи који тамо живе“.

Председник РФ Владимир Путин

Председник РФ Владимир Путин

Путин је поводом свог јутрошњег разговора са Порошенком рекао: „Наши погледи на путеве разрешења конфликта, бар се мени тако чини, веома су блиски“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *