Вијести, Свијет

Путин позвао да се извуку поуке из историје Првог светског рата

Владимир Путин је данас поздравио учеснике и госте међународног научног форума „Велики рат. Часови историје“

МОСКВА, 31, јули – РИА Новости. Председник РФ Владимир Путин је поздравио учеснике и госте међународног научног форума „Велики рат. Часови историје“ и позвао их да извуку поуке из историје Првог светског рата ради развоја заједничке европске хуманитарне сарадње, саопштила је данас прес-служба Кремља.

Међународни научни форум „Велики рат. Часови историје“ је посвећен историјском датуму – стогодишњици почетка Првог светског рата.

Први светски рат (28. јули 1914 – 11. новембар 1918.) је један од највећих оружаних конфликта у историји човечанства. Резултат рата је био нестанак четири велике империје: Руска, Аустроугарска, Османска и Немачка.

„Сећање на ту трагедију треба да нам помогне да извучемо праве поуке из прошлости. Потребно је дати објективну оцену догађајима тог времена, не допуштајући фалсификацију и пристрасност у њиховом проучавању. Сигуран сам да ће рад на овом форуму помоћи решавању тог важног задатка, развоју заједничке европске хуманитарне сарадње“, рекао је руски председник. Такође. Је речено да ће Русија увек поштовати подвиг војника и официра који су бранили отаџбину.

„Од прошле године се 01. августа обележава Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату. Планирамо да и у будућности обнављамо историјску правду – овековечавамо ратне победе и херојску улогу наших сународника који су на фронту и у позадини часно извршавали свој дуг“, стоји у обраћању.

Председник РФ Владимир Путин / © Photo: RIA Novosti/Михаил Климентьев

Председник РФ Владимир Путин / © Photo: RIA Novosti/Михаил Климентьев

Поводом за почетак Првог светског рата је послужило убиство аустријског херцега Франца Фердинанда, кога је у Сарајеву убио студент из Босне Гаврило Принцип. Студент је био члан политичко-револуционарне омладинске организације „Млада Босна“, која се борила за уједињење свих јужнословенских народа у једну државу. У рату је погинуло више од 10 милиона војника и око 121 милиона цивила.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *