Вијести, Свијет

Путин од новог министра пољопривреде тражи да обезбеди – прехрамбени суверенитет земље

ЗАТРАЖИО ХИТНЕ ПОТЕЗЕ КАКО БИ ТРЖИШТЕ БИЛО „ПРЕПЛАВЉЕНО“ РУСКОМ ХРАНОМ

        ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин дао је задатак свом саветнику Николају Фјодорову и новом министру пољопривреде Александру Ткачову да тесно сарађују са руским регионима у циљу развоја аграрне индустрије, нарочито с обзиром на потребу замене увозних производа домаћим.

        По речима шефа руске државе, Русији је потребно да што пре попуни тржиште намирница својим производима, да би се снизиле цене и смањила напетост. 

         „Веома бих волео да видим да и председничка администрација и Влада тесно сарађују с регионима и решавају велике задатке који се налазе пред овом привредном граном, нарочито у светлу потребе решавања проблема са заменом увозних производа својима“ – казао је Путин на састанку са Ткачовом.

         „Ми треба сопственим производима, робом наших произвођача да попунимо наше тржиште, и то треба радити брзо, како би се смањила напетост на тржишту намирница и снизиле цене“ – нагласио је руски председник.

         Ткачов је обећао да ће учинити све да оправда поверење и да ова привредна грана буде у успону – „када су у питању замена увозних производа, повећање производње, смањење цена намирница, стварање повољних услова за пољопривреду и предузетнике“.

         Проблем замене увозних производа, од којег у значајној мери зависе многе гране руске привреде, постао је још актуелнији после погоршања односа Русије и Запада и увођења санкција Русији због украјинске кризе.

Николај Фјодоров и Владимир Путин

Николај Фјодоров и Владимир Путин

Седмог августа прошле године Русија је на годину дана забранила увоз више врста намирница из земаља које су Москви увеле санкције – САД, ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке.

На списку забрањених производа нашли су се: говедина, свињетина, живина, риба, воће, поврће, сир и млечни производи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *