Свијет

Путин: Oборили авион због нафте; Eрдоган: Докажите и подносим оставку

Председник Русије Владимир Путин оптужио је Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску, док је турски председник понудио оставку уколико се докаже да су тачне те оптужбе.

МОСКВА, АНКАРА – Председник Русије Влаидмир Путин оптужио је Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску, док је турски председник понудио оставку уколико се докаже да су тачне те оптужбе.

Председник Русије Влаидмир Путин оптужио је Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску.

„Имамо сваки разлог да верујемо да је одлука да се обори наш авион донета са жељом да се заштити траса испоруке нафте ка турској територији“, рекао је Путин на конференцији за новинаре у Паризу, пренео је АфП.

Одговарајући на питање да ли Москва жели широку анти-терористичку коалицију, Путин је одговорио да је Кремљ увек подржавао ту идеју.

„Међутим, то се не може урадити док неки настављају да користе терористичке организације за своје непосредне циљеве“, рекао је Путин, преноси ТАС С.

Руски председник је нагласио да се финансијска подршка терористима у Сирји наставља.

„Недавно смо имали додатне извештаје који потврђују да се нафта са територија које контролише ИСИЛ (Исламска држава Ирака и Леванта, што је бивши назив Исламске државе) испоручује Турској у великим количинама“, навео је Путин.

Прeдсeдник Русиje Влaидмир Путин oптужиo je дaнaс Aнкaру дa je oбoрилa руски aвиoн дa би зaштитилa испoрукe нaфтe кojу Ислaмскa држaвa шaљe у Турску.

Прeдсeдник Русиje Влaидмир Путин oптужиo je дaнaс Aнкaру дa je oбoрилa руски aвиoн дa би зaштитилa испoрукe нaфтe кojу Ислaмскa држaвa шaљe у Турску.

„Има основа да сумњамо да је одлука да се сруши наш авион била мотивисана жељом да се заштити траса испоруке нафте до лука где се укрцава на танкере, а да је одбрана Туркмена била само изговор“, казао је руски председник.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган понудио је данас оставку уколико се докаже да су тачне оптужбе да Турска купује нафту од екстремистичке организације Исламска држава, јавио је ТАС С.

Турска није толико непоштена да би могла да купије нафту од терориста, рекао је Ердоган у обраћању новинарима.

Уколико буду пронађени докази о нечему таквом, нека их они који дођу до њих представе, рекао је председник Турске.

Турска је 24. новембра изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, наводећи да је повредио турски ваздушни простор, што је званична Москва негирала.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара