Свијет

Путин наредио да од 15. марта почне повлачење руских „основних снага” из Сирије

РУСКА ВОЈНО-ПОМОРСКА БАЗА ТАРТУС И АВИО-БАЗА ХМЕЈМИМ – НАСТАВЉАЈУ ДА ФУНКЦИОНИШУ

  • ПУТИН: Сматрам да су задаци који су били постављени пред Министарство одбране у целини извршени. Ефикасност дејстава припадника наше војске створила је услове за отпочињање мировног процеса у Сирији. Уз учешће наших војника и официра, сиријска армија и патриотске снаге Сирије успеле су да кардинално преломе ситуацију у борби са међународним тероризмом и да преузму иницијативу практично на свим фронтовима
  • ШОЈГУ: Припадници наше војске уништили су у Сирији више од 2.000 бандита пореклом из Руске Федерације. Међу њима: 17 командира. Наши авиони су од 9. септембра извели више од 9.000 борбених летова. Пресекли смо терористима основне путеве дотурања оружја и муниције. Наши авиони су у Сирији уништили 209 објеката за експлоатацију и претовар нафте и преко две хиљаде ауто-цистерни. Сиријска армија је уз нашу помоћ ослободила 400 насеља и преко 10.000 квадратних километра државне територије
  • ПЕСКОВ: Све што је председник Путин данас саопштио – усаглашено је са председником Сирије Асадом

        ШЕФ руске државе Владимир Путин наредио је да повлачење „основних снага“ његове земље из Сирије започне 15. марта.

        За време разговора са министром спољних послова Сергејом Лавровом и министром одбране Сергејом Шојгуом, ову одлуку је објаснио речима:

        „Сматрам да су задаци који су били постављени пред Министарство одбране у целини извршени. Зато наређујем да од сутра започне повлачење из Сирије основног дела наше војне групације“.

        О томе како су се у Сирији показали припадници Оружаних снага РФ, Путин је рекао: „Наши војници и официри показали су професионализам, уиграност дејстава, умешност у организовању борбених задатака далеко од своје територије која са театром ратних дејстава нема границу“.

        Путин је нагласио да је Русија за време операције у Сирији успела да створи релативно малу, али ефикасну војну групацију од разнородних снага и ратних средстава:

        „Ефикасност дејстава припадника наше војске створила је услове за отпочињање мировног процеса у Сирији. Уз учешће наших војника и официра, сиријска армија и патриотске снаге Сирије успеле су да кардинално преломе ситуацију у борби са међународним тероризмом и да преузму иницијативу практично на свим фронтовима“.

        Руски лидер је изразио наду да ће почетак повлачења руске војске бити добар стимуланс за преговарачки процес политичких снага Сирије: „Надам се да ће данашња одлука бити добар сигнал за сукобљене стране. Надам се да ће знатно подићи ниво поверења међу учесницима процеса“.

        Путин је истовремено нагласио да „руски пунктови“ у војно-поморској бази Тартус и авио-бази Хмејмим треба да наставе да функционишу у „досадашњем режиму“.

        Притом је упозорио: „Обе базе морају да буду поуздано заштићене са копна, са мора и из ваздуха“.

        У наставку је указао да ће руски војници који остану у Сирији имати задатак да се посвете „контроли поштовања режима прекида ватре и стварању услова за мировни процес“.

        Путин је од Лаврова затражио да руска дипломатија још интензивније учествује у сиријском мировном процесу.

        Шојгу је реферисао шефу државе и врховном главнокомандујућем да су његови потчињени у Сирији „уништили више од 2.000 бандита пореклом из Руске Федерације“. Међу њима: 17 командира.

        Руски министар одбране је прецизирао да су авиони Ваздушно-космичких снага РФ од 9. септембра извели више од 9.000 борбених летова и истакао:

        „За то време смо успели да озбиљно зауставимо, а понегде и да потпуно прекинемо снабдевање терориста, да пресечемо њихову трговину нафтом. Пресекли смо им основне путеве дотурања оружја и муниције. Наши авиони су у Сирији уништили 209 објеката за експлоатацију и претовар нафте и преко две хиљаде ауто-цистерни”.

        Према његовим речима, сиријска армија је уз помоћ руске авијације ослободила 400 насеља и преко 10.000 квадратних километра државне територије.

Лавров, Путин и Шојгу

Лавров, Путин и Шојгу

По завршетку Путиновог разговора са Лавровом и Шојгуом портпарол Кремља Дмитриј Песков је саопштио да је председник РФ одлуку о повлачењу основних снага усагласио са сиријским председником Башаром Асадом:

„Све што је председник Путин рекао приликом сусрета са Лавровом и Шојгуом претходно је усаглашено са председником Асадом који је изразио дубоку захвалност Русији за помоћ у борби са тероризмом и за хуманитарну помоћ народу Сирије. Председник Асад је указао на професионализам, смелост и хероизам војника и официра Русије који су учествовали у ратним дејствима”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара