Вијести, Свијет

ПУТИН МЕРКЕЛОВОЈ: Нека Кијев повуче војску и са регионима започне уставну реформу

СЛАВЈАНСК СПРЕМАН ДА СА КИЈЕВОМ ТРАМПИ ВОЈНЕ ПОСМАТРАЧЕ ИЗ ЕУ  ЗА ПОХАПШЕНЕ ЛИДЕРЕ И АКТИВИСТЕ ФЕДЕРАЛИСТА

ДОШЛО је до новог телефонског „украјинског разговора“ Ангеле Меркел и Владимира Путина. Опет: на иницијативу Берлина.

Кремљ је саопштио да је руски лидер немачкој канцеларки предочио да је најважније да Кијев повуче војску из југоисточних области Украјине, прекине насиље над народом и да започне „општенационални дијалог“.

Руски лидер је поновио познати став Москве: тај дијалог треба да се отвори „у оквирима уставне реформе у коју би били укључени сви региони земље и све политичке снаге“.

Путин и Меркел су се сложили да би у смиривање политичких тензија у Украјини требало максимално укључити посматрачку мисију ОЕБС.

Лидери Русије и Немачке су се договорили да за који дан поново разговарају о истом теми.

Претходно је шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, изразио наду да „западни партнери“ неће сметати Украјинцима да се договоре. При том је допустио могућност да „дијалог између власти у Кијеву и њених опонената“ протекне у организацији ОЕБС.

Иако то није саопштено, Меркелова је тражила и да Москва утиче да федералисти Славјанска, који држе седмочлану војну мисију из неколико земаља ЕУ, ослободе своје „госте“.

Владимир Путин - ноћна мора западних политичара?

Владимир Путин – ноћна мора западних политичара?

Ово „госте“ није случајно. Јер, „народни градоначелник“ Славјанска, Вјачеслав Пономарјов, објавио је: „Створили смо им веома конфорне услове за боравак. Имамо пријатељске односе са члановима мисије, али преговарамо са Кијевом да их трампимо за своје похапшене лидере и активисте“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *